Foto: Nemanja Jovanović

Januarski ispitni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu biće održan uz poštovanje svih epidemioloških mera, a na pojedinim fakultetima, kao što je Mašinski fakultet, polaganje ispita počinje već od 11. januara.

Prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta Ljubodrag Tanović kaže da će januarski ispitni rok na tom fakultetu trajati 10 dana i da se do sada prijavilo oko 3.700 studenata od ukupno 4.100.

Tanović navodi da je u proseku svaki student prijavio tri ispita za januarski ispitni rok koji će, kako ističe, biti sproveden po istom modelu kao i ranije, uz propisane epidemiološke mere i polaganje ispita u manjim grupama.

Prijava ispita na tom fakultetu traje do četvrtka do 22 časa.

Tanović navodi da nakon januarskog ispitnog roka sledi februarski rok, posle kojeg će studenti imati pauzu od sedam dana, a nastava na osnovnim i master studijama u prolećnom semestru počeće 8. februara.

„Do tada ne očekujemo da će biti velikih promena. Nastava će se obavljati kao i do sada po kombinovanom modelu, što znači deo onlajn, a praktični deo i laboratorijske vežbe na fakultetu uz poštovanje svih epidemioloških mera“, ukazuje Tanović.

Za 136 studenata, koji su zbog korone propustili nastavu, naknadno su organizovane predispitne obaveze, kaže Tanović i ističe da niko od studenata neće biti oštećen, te da će svi imati iste uslove za polaganje ispita.

Na Mašinskom fakultetu onlajn nastavu pohađa između 70 i 80 odsto studenata.

Biološki fakultet

Na Biološkom fakultetu ispitni rok biće održan od 18. do 31.januara, kaže dekan tog fakulteta Željko Tomanović i dodaje da će polaganje ispita biti organizovano na isti način kao u junsko-julskom, septembarskom i oktobarskom roku prošle godine.

On je naveo da bi februarski ispitni rok na Biološkom fakultetu trebalo da se održi od 8. do 23.februara.

Podseća da studenti prijavljuju ispite preko platforme “elektronski indeks“, a da nastavnici prave raspored po grupama, u zavisnosti od veličine slušaonica i broja studenata.

“Ovi rokovi su zahtevniji za naše nastavnike i asistente, jer bi se u normalnim uslovima sve završilo za jedan dan, a sada traje dva-tri dana pošto se pravi veći broj manjih grupa, uglavnom sa po 10 studenata“, kaže Tomanović.

Napominje da studenti zaraženi koronom i oni koji su u izolaciji zbog kontakata sa zaraženom osobom, treba da fakultetu dostave takvu potvrdu da bi im kasnije, kako kaže, ukoliko je to moguće, bio nadokanđen izlazak na ispite.

“Studenti su revnosni i javljaju nam ako su u takvoj situaciji. Trenutno ih je desetak, a bilo je oko 25 od ukupno 1.500 studenata“, kaže dekan Biološkog fakulteta.

Nastava u letnjem semestru na tom fakultetu trebalo bi da počne oko 25.februara, ali način organizovanja predavanja zavisiće, kaže, od razvoja epidemiološke situacije.

„Naš fakultet ima dosta eksperimentalne nastave, praktične laboratorijske vežbe se održavaju na fakultetu, u manjim grupama, a teorijska nastava je bila onlajn u prethodnom semestru. Nadamo se da neće biti i u letnjem, ali videćemo“, navodi Tomanović.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar