Foto: Privatna arhiva

Privremeni gubitak posla zbog zatvaranja restorana u kom je radio, nije naterao mladog kuvara Đorđa Bubanju da sedi skrštenih ruku. Ovaj Kragujevčanin odlučio je da u svom domu kuva za siromašne.

Danas je spremio obrok za šestočlanu porodicu, a za portal Nova.rs kaže da će i narednih dana nastaviti da sprema hranu za one koji žive sami ili su lošeg materijalnog stanja.

„Video sam apel na Fejsbuk grupi „Pomoć Kragujevčankama“ da jedna porodica sa četvoro dece, od kojih je jedno beba, jedva preživljava i da im je neophodna hrana. Odmah sam se javio i rekao da ću im danas ja spremiti ručak. Ono što budem kuvao za svoju porodicu, poslaću i njima“, priča 28-godišnji Đorđe.

„Reagovao sam instinktivno, jer mi je uvek žao kada čujem da neko nema za hranu. Kad počnem da kuvam, meni je svejedno da li je to za četiri osobe ili možda za 10, nije mi teško. Evo, za danas sam odlučio da skuvam pasulj, napraviću salatu od crvenog kupusa, puding za decu i kašicu za bebu“, kaže Đorđe Bubanja.

Foto: Privatna arhiva

Ideja mladog kuvara da u svom domu sprema hranu za ugrožene, naišla je na odobravanje, pa su odmah počeli da mu se javljaju pojedinci i organizacije, koji žele da doniraju namirnice.

Preko društvenih mreža već mu se javila organizacija „Banka hrane“ iz Kragujevca koja želi da donira namirnice, a podršku šalju i kolege kuvari koji su zbog zatvorenih restorana takođe bez posla.

„Ako nađemo kuhinju, možemo da kuvamo za 300 ljudi“

„Ova vanredna situacija sve nas je nekako ujedinila i povezala. Meni se odmah javilo nekoliko kolega i mi smo se bukvalno za deset minuta složili oko toga da bismo mogli svi zajedno da kuvamo za siromašne. Pošto su sada restorani zatvoreni, došli smo na ideju da zamolimo neki restoran da nam otvori kuhinju na nekoliko sati, u kojoj bismo dnevno mogli da skuvamo i do 300 obroka“, priča Đorđe u dahu i kaže da mu nije namera da radi ličnu promociju, već jednostavno želi da pomogne.

„Sada nam je pre svega potrebna solidarnost. Ne mora svako da bude profesionalni kuvar da bi kuvao za druge. Siguran sam da svi mi u komšiluku imamo nekoga ko živi sam ili nema dovoljno hrane. Ovim putem bih pozvao one koji su u mogućnosti, da uvek skuvaju malo više i odnesu svojim komšijama. Ne znamo koliko će ova vanredna situacija da traje, ljudi će možda ostati bez novca, ostaće bez hrane, moramo da se nađemo jedni drugima, kad ćemo, ako nećemo sad“, poručuje Đorđe.

Pripremanje hrane za siromašne tokom ove vanredne situacije, nije prvo humanitarno kuvanje u kom učestvuje ovaj mladi Kragujevčanin. Za naš portal kaže da kao kuvar radi u jednom novosadskom restoranu i da ga je svojevremeno i profesionalno i ljudski dirnula inicijativa „Obrok za porodicu“ koju je pokrenula jedna humana Novosađanka sa svojim ćerkama.

Njegova podrška nije bila samo na rečima pohvale, već je aktivno sa njima učestvovao u pripremanju hrane. Sada misiju ovih humanih žena iz Vojvodine, svojim delima i iskustvom, želi da razvije i u svom rodnom Kragujevcu.