Vijena Kamarota Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Italijanka Vijena Kamarota (72) koja je pre nekoliko meseci krenula peške iz Venecije do Pekinga, boravila je danas u Nišu.

Kamarota, aktivna planinarka, član Gorske slube spašavanja i šampionka u kajaku, često pešači kako bi prikupila humanitarnu pomoć, a na najnoviji put dug 22.000 kilometara krenula je kako bi poslala poruku „optimizma“ svim ženama, posebno onim njenih godina.

„Moja poruka ženama je da ukoliko zaista nešto odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje“, rekla je Kamarota na prijemu u niškoj Gradskoj kući.

Vijena Kamarota Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da su je na ovom putovanju, koje će trajati sve do 2025. godine, proglasili ambasadorom mira, istorije i kulture.

„Želim da podsetim na Marka Pola i put svile. Takodje želim da podsetim na puteve koje su gradili stari Rimljani. Možemo mnogo toga da naučimo ukoliko obraćamo pažnju na dogadjaje koji su prethodili onome što se dešava danas“, izjavila je Kamarota.

Kako je kazala, njeno do sada najduže putovanje trajalo je pet meseci i bilo je od Češke do Sicilije, ali je pešačila i Izraelom, Palestinom, Nepalom, Tibetom, Madagaskarom, Patagonijom i Amazonijom.

Da bi stigla od Venecije do Srbije, dodala je, prepešačila je Sloveniju i Hrvatsku, a putovanje do Kine nastaviće preko Bugarske, Turske, Azerbejdžana, Gruzije, Irana, nekoliko bivših sovjetskih republika i Mongolije.

Vijena Kamarota Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Na početku sam prelazila 30 kilometara dnevno, ali sada sbog vrućina nešto manje, 20 do 25 kilometara. Kroz Srbiju me prati Rotari klub, koji brine i o mom smeštaju. U Srbiji su ljudi izuzetno ljubazni, mada su malo bili zatvoreniji od Šida do Sremske Mitrovice. Od Beograda nadalje sam se osećala kao kod kuće. Hrana u Srbiji je fantastična“, izjavila je Kamarota.

Ona je dodala da na ostatku putovanja ne očekuje poteškoće, jedino je zbog, političkih prilika u Kirgistanu potražila pomoć italijanske ambasade.

Kamarota je rekla i da su njena i deca i unuci bili najpre protiv njene odluke da pešači na tako dugom putu do Pekinga, ali su je potom podržali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar