Nastavljaju se protesti protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, večeras se organizuju u Mionici i Raški. Svi okupljeni došli su sa istim ciljem da poruče nadležnima i donosiocima odluka - ne iskopavanju litijuma i bora kao i ne geološkim istraživanjima tih elemenata. Skoro svakog dana biće skupova do 10. avgusta za kada je Udruženje "Ne damo Jadar" protest zakazalo u Beogradu, na dan kada ističe rok koji su dali Vladi da odgovori na njihov zahtev o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Reporter N1 rekao je da se na protestu u Mionici ispred spomenika Vojvode Živojina Mišića okupljaju građani i da je planirano da se prisutnima obrate profesor šumarskog fakulteta Ratko Ristić kao i profesor Duško Kuzović i profesor dr. Branimir Jovančićević.

Meštanin Đorđe Bogdanović rekao je za N1 da je došao na protest kako bi „slobodarska i poljoprivredna Mionica pokušala da zaštiti to malo poljoprivrede i seljaka što imamo“.

„Nekada smo bili najveći proizvođači mesa, imali smo najviše žive stoke u celoj Srbiji, u ovom momentu imamo najviše farmi koka nosilja. Iskopavanje litijuma ne bi narušilo samo poljoprivredu, nego i vodu u ovom kraju“, rekao je meštanin Mionice.

U Raški je takođe planirano da se obrati nekoliko govornika.

Reporter N1 rekao je da ono što u ovom trenutku brine mnoge koji žive na ovom području jeste da li i kada će se krenuti sa iskopavanjima. Ovo područje nije nešto novo na toj mapi geoloških istraživanja, za nekoliko godina se pominje da će ovde možda da se otvori neki rudnik, a reč je o bornim kiselinama.

To je ono čega u ovom trenutku ima najviše u Baljevcu, mesto koje se nalazi nedaleko od Raške, poznato po tim ibarskim rudnicima, a pominju se i još dva mesta, Donja i Gornja Rudnica. To je praktično podnožje Kopaonika i tu bi mogli da se otvore rudnici, odnosno možda ožive neki koji su još davno zatvoreni. Pominjalo se ovo mesto još između 2006 i 2009. godine, rekao je reporter N1.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je naveo i tada se Rio Tinto pominjao da je izvršio geološke istraživanja u okolini Valjevca, reč je o mestu koje se zove Piskanja, a da je sada ta geološka istraživanja nastavila firma koja se zove Balkan Gold, koja je praktično kanadska firma i svi ovde okupljeni to povezuju sa time da oni nekako rade umrženo, iako nemaju do sada nijedan dokaz.

Videli smo pojedine transparente ovde koje nose ljudi. Jedan se izdvojio kao veoma interesantan. A to je da je kilogram litijuma 10 evra, a da je kilogram slanine košta 20 evra i onda su napravili poređenje da li je u ovom trenutku više vredi taj kilogram litijuma od kilograma slanine.

Raška je takođe poljoprivredni kraj, ali i šumarski.

Reporter dodaje da je broj okupljenih ljudi ekvivalentno broju stanovnika u ovom mestu. I oni su došli ovde da jasno kažu ne i stop otvaranju bilo kakvih rudnika na ovim prostorima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare