Foto:EPA PHOTO AP POOL/FRED ERNST

General Dragoljub Ojdanić sahranjen je danas u svom rodnom selu Ravni u blizni Užica, a na poslednjih počinak generala su ispratili rodbina, prijatelji i saborci, prenose beogradski mediji.

Podsetimo, general armije u penziji Dragoljub Ojdanić preminuo je 06. septembra na Vojnomedicinskoj akademiji posle kraće bolesti, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane.

Tim povodom održan je komemorativni skup povodom njegove smrti u  Domu Garde na Topčideru. Tom prilikom od Ojdanića su se oprostili  i generali u penziji Radovan Tomanović, Ljubomir Bajić, Branko Krga i predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović. Po želji porodice preminulog generala, na kraju komemorativnog skupa dramska umetnica Ivana Žigon odrecitovala je „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

PROČITAJTE JOŠ...

Dragoljub Ojdanić rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Vojnu akademiju kopnene vojske, smer pešadija, završio je 1964. godine, Komandno-štabnu akademiju 1975. godine, a postdiplomske studije ratne veštine završio je 1985. godine, stekavši zvanje magistra. Službovao je u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Za ratne zasluge 1999. godine unapredjen je u čin generala armije i odlikovan Ordenom slobode, najvišim vojnim priznanjem, koje se dodeljivalo za izvanredne uspehe u rukovodjenju i komandovanju vojnim jedinicama. Aktivna vojna služba prestala mu je 2000. godine.

General Ojdanić je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu. U Hag je otišao u proleće 2002. godine, a u Srbiju se vratio 2013. godine, nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare