Kuća Đure Jakšića / Foto: Nova.rs

Novoizgrađeni objekat koji se nalazi na mestu gde je nekada bila kuća u kojoj je stanovao Đura Jakšić dok je službovao u Kragujevcu, svečano će biti otvoren 9. juna, najavljeno je iz Gradske uprave.

Kuća je u vlasništvu grada, a biće namenjena za organizovanje kulturnih manifestacija i degustaciju i promociju alkoholnih pića, piše na sajtu Grada Kragujevca.

U kragujevačkoj Karađorđevoj ulici, na mestu stare gradske kuće iz 19. veka, sada se nalazi moderno opremljeni objekat od 360 kvadrata, podeljen u dva tematska prostora.

Kuća Đure Jakšića / Foto: Nova.rs

Na gornjem nivou je galerija, kojom će upravljati kragujevačka Narodna biblioteka Vuk Karadžić, za organizovanje književnih promocija, izložbi i okupljanje umetnika, dok je donja etaža namenja vinsko-rakijskom habu.

Vinski hab koji je praktično ugostiteljski objekat, moći će besplatno da koriste članovi Udruženja vinara Šumadije i Asocijacija destilerija za promociju svojih vina i rakija.

Tim prostorom će upravljati Regionalna agencija za ekonomski razvoj, koja je sredstvima iz donacije švajcarske vlade, kroz projekat Razvoja teritorijalnog identiteta, učestvovala u izgradnji novog objekta.

Kuća Đure Jakšića / Foto: Nova.rs

Direktor Regionalne agencije Nenad Popović izjavio je da je taj prostor namenjen razvoju rakijske i vinske kulture koji će moći da koristi oko 40 članova udruženja vinara i rakijaša, u cilju razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje.

Nekadašnja kuća u kojoj je polovinom 19. veka kao podstanar nekoliko meseci živeo poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić, dok je u kragujevačkoj Gimnaziji predavao crtanje i krasnopis, godinama je propadala, a na kraju se i urušila.

Kuća Đure Jakšića / Foto: Nova.rs

Pre dve godine kuća je srušena do temelja, a na njenom mestu je izgrađen novi objekat.

Izgradnju su partnerski finansirali grad Kragujevac sa 27 miliona dinara, dok je vlada Švajcarske preko projekta Regionalne agencije uložila osam miliona dinara.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare