Zlatibor Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako je prošle godine Zlatibor ostvario rekordnu posećenost sa više od milion noćenja, našavši se odmah iza Beograda, turistički radnici očekuju nastavak tog trenda i ove godine. Predstavnici Turističke organizacije ovogodišnje sadržaje najavljuju kao zanimljive i atraktivne za turiste. Letnji program „Gold gondole“ počeo je danas, dok će Kulturno leto na Zlatiboru početi 21. jula.

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović za ovu turističku sezonu, pored brojnih sadržaja, najavljuje nagradnu igru za posetioce – novinu u kojoj će pravo na nagradu ostvariti svi oni koji budu boravili u registrovanim smeštajnim objektima.

„Izvlačenje nagrada će biti organizovano svakog petka kada ćemo proglasiti pobednike. Pripremili smo bogat fond nagrada a za poslednji vikend avgusta organizovaćemo veliku nagradnu igru sa isto tako velikom nagradom. Želeli smo na ovaj način da stimulišemo i motivišemo boravak u registrovanim turističkim kapacitetima na Zlatiboru. Pravo na učešće ostvariće svi turisti koji u trenutku izvlačenja budu u sistemu e-turiste. Na nekoliko lokacija turisti će moći da se prijave, a mi i tako želimo da podignemo svest o važnosti boravka u takvim kapacitetima. Mislim da će to svima, pre svega vlasnicima turističkih kapaciteta, ići u prilog“, najavljuje Živanović.

Zlatibor Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ceremonija povodom početka letnje sezone organizovana je na poslednjoj stanici zlatiborske gondole i najvišem vrhu Zlatibora, Torniku. Direktorka JP „Gold gondola“ Bojana Božanić kaže da je gondola do sada prevezla oko 850 hiljada turista i da hiljaditog putnika očekuju možda i ove godine. Sadržaji, koji se uglavom organizuju na međustanici gondole, uglavnom su besplatni pa je interesovanje za njih sve veće. Ove godine na gondoli ima dosta novina, pre svega za najmlađe putnike.

„Na gondoli će biti puno besplatnih aktivnosti koje će se odvijati svakog dana od dvanaest do četrnaest časova. Ponedeljkom će moći da se dobiju besplatni saveti o zdravoj ishrani, što će sa nama raditi naše kolege iz Specijalne bolnice „Čigota“. Utorkom ćemo za ljubitelje adrenalinskih sadržaja organizovati paraglajding, gde će moći da dobiju i tandem letove, a biće puno besplatnih sa različitih zlatiborskih lokaliteta. Sredom i četvrtkom nudimo veliki broj sadržaja za decu kao što su eksperimenti u prirodi, zabave, kao i neke starinske igre. Tu su i sadržaji koji su u proteklom periodu privukli najveću pažnju posetioca kao što su ‘četkica i čašica’ za najmlađe i bioskop na otvorenom. Biće puno i muzičkih aktivnosti, imaćemo bajk ture i mnogo toga u čemu će posetioci Zlatibora moći besplatno da uživaju sa akcentom na zdrave stilove života“, kaže Božanić.

Zlatibor, počela letnja sezona Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Još jedna novina obeležiće ovo leto na Zlatiboru, a to je ideja da se kulturni sadržaji izmeste iz centra Zlatibora u prirodu i ambijent zlatiborskih sela. Festival nastao sa tom idejom „Kulturna tura“ počeo je 5. jula u Gostilju koncertom Zemunskog kamernog orkestra, kraj vodopada.

„Naredna manifestacija je 12. jula u Sirogojnu „Petrovdanski dani“, a u program će se uključiti i muzej na otvorenom. Imaćemo 17. i 18. jula i trubačko predtakmičenje sabora u Guči. Miholjski susreti sela počeće 20. jula sportskim danima, a 4. i 11. avgusta koncert i predstavu za decu na pozornici u selu Tripkova. Tu su i Letnji ulični kabare koji će ove godine biti u Čajetini, na Zlatiboru i na Ribničkom jezeru. Krajem jula nas u Čajetini očekuje koncert filmske muzike. Avgust počinjemo na Borovoj glavi u saradnji sa galerijom ‘Božo Kovačević’ sa bogatim sadržajem, izložbama, promocijama knjige, projekcijama dokumentarnih filmova gde će publika moći da razgovara sa autorima. Sve će pratiti radionice slikarstva i vajarstva ali i dramski prikazi koji će nastajati na licu mesta. Dalje nastavljamo sa sadržajima kao što su poetske večeri, slikarska kolonija, humanitarni koncerti, predstave za decu, koncert u Stopića pećini i mnogo toga još, a svi sadržaji su besplatni“, kaže programska direktorka Kulturnog centra Zlatibor Ksenija Kovač.

Zlatibor Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na pitanje na kojin način će turisti moći da se prevezu do tih seoskih lokacija, ona kaže da će u saradnji sa TO Zlatibor učiniti sve da sadržaji za turiste budu dostupni. Prema podacima TO Zlatibor, na ovoj planini u ovom periodu boravi 20-30 hiljada gostiju, a već iduće nedelje očekuju da će taj broj biti dupliran.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar