Protest u Čačku povodom uhapšenih aktivista Foto: S.B.

Nekoliko desetina Čačana okupilo se večeras oko 19:30 sati sa zahtevom da se odmah oslobode svi uhapšeni aktivisti. Oni kažu da vlast trenira strogoću nad nedužnim narodom i hoće po svaku cenu da progura projekat 'Jadar'.

Raško Ravić kaže za Nova.rs. da je ogorčen zbog hapšenja aktivista.

„Oni su uhapšeni na pravdi boga. To je zastrašivanje ljudi i ostalih aktivista“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, vlast se iživljava nad njima jer su dobili 30, odnosno 40 dana zatvora. Ravić je podsetio da je sinoć bio miran protest kako ne bi bila zatrovana zemlja, voda i vazduh.

„Ovo je predsedan u sudskoj praksi. Zahtevamo da se oni po hitnom postupku oslobode. A po pitanju rudarenja smo sve rekli. Oni žele da nam unište Srbiju“, zaključio je Ravić.

Protest u Čačku povodom uhapšenih aktivista Foto: S.B.

Bratislav Simović iz Udruženja ‘Ne damo đedovinu’ je istog stava kao i naš prethodni sagovornik.

„Upućujemo zahtev nadležnom ministarstvu da oslobode naše saborce koji su danas zatvoreni nakon protesta održanog sinoć u Beogradu „, rekao je Simović za naš portal.

On smatra da će sutra biti još veći odjek i odziv svih udruženja, aktivista, pokreta, stranaka i društvenih aktera.

„Mi ne odustajemo od toga da se zakonom zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji. Takođe zahtevamo da sve radnje koje su vezane za kompaniju ‘Rio Tinto’ i srodne njoj obustave istraživanja. Vlada mora doneti takvu odluku, a Skupština treba da je potvrdi kroz zakonski akt. Mi smo u korpusu snaga koje to zahtevaju“, zaključio je Simović za naš portal.

Violeta Marković iz Narodne stranke kaže da smo danas postali država sa većim represivnim merama od Južne Koreje.

„To se desilo kada je SAJ poslat u Prokop. Na jednog aktivistu 10 pripadnika SAJ. Uhapšeni su dobili 30, odnosno 40 dana zatvora“, kaže ona za Nova.rs.

Protest u Čačku povodom uhapšenih aktivista Foto: S.B.

U mesecima iza nas, navodi dalje, albanski teroristi se šetaju Srbijom i ubijaju policajce.

„E sada specijalne jedinice jure seljake i domaćine koji neće da se od njihovog ognjišta napravi pakao po imenu rudnik. Ako je mladost koja je ostala na selu najveći neprijatelj države na putu smo da nestanemo. Ako je Jevđenije i njegove kolege terorista, onda sam i ja“, zaključila je Marković.

Ivan Matović iz Starosedelaca Kraljeva kaže za Nova.rs da se građani grada pored Ibra nisu organizovali za večeras.

„Oni hapse, sprovode represiju. Očekujem da će građani već sutra izaći da brane ljude. To su nesvakidašnje presude. Ovo će izazvati bes građana i protesti će biti sve masovniji pogotovo od kraja avgusta“, kaže Matović za naš portal.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar