Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Forum beogradskih gimnazija pozvao je ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se založi da se svim nastavnicima u gimnazijama omogući besplatno tesitranje na koronavirus.

„Svim nastavnicima, kod kojih se pojavljuju blagi simptomi respiratornih infekcija treba omogućiti testiranje na koronavirus, o trošku zdravstvenog osiguranja, kao i da se u gradovima koji se smatraju žarištima infekcije  hitno uvede nasumično testiranje nastavnika i učenika“, saopštio je Forum.

U saopštenju se navodi da prethodnih dana velikom broju nastavnika i učenika koji su imali „blage simptome“ respiratornih infekcija nije omogućeno testitanje na koronavirus.

„Ako država nije u mogućnosti da obezbedi besplatno testiranje učenika i nastavnika, treba hitno preći na onlajn nastavu“, navode iz Foruma.

Inače pre dva dana sličnim povodom se oglasio i Forum srednjih stručnih škola, koji je istakao da je u školama veliki broj zaraženih nastavnika.

Situacija je, kako su naveli, takva da je u pojedinim školama u pitanje dovedeno čak i normalno održavanje nastave, a da nadležni i dalje – ćute.

„Tražimo transparentnost i zahtevamo da se navede tačan broj zaraženih nastavnika i u kojim školama je koliko profesora i koliko đaka zaraženo virusom korona. Takođe tražimo i da svi rukovodeći kadrovi koji kriju i iznose lažne podatke i na taj način obmanjuju javnost i šire nemoral, budu smenjeni“, upozorio je Forum srednjih stručnih škola.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar