Foto: Nemanja jovanović

Uprkos koroni, škole i nastava u njima i dalje opstaju. Nadležni poručuju da situacija ne zahteva njihovo zatvaranje i kompletni prelazak na online nastavu. Sa druge strane, nastavnici primećuju i upozoravaju da je sve više dece koja izostaju iz škole - zaraženih ima među đacima, ali i među zaposlenima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da je u školama situacija stabilna i dobra.

„Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja škola, da su deca najbezbednija u školama“, kaže premijerka i navodi da trenutno u osnovnim školama ima 39 kovid pozitivnih učenika, od čega je u Beogradu 20. U srednjim školama su zaražana 52 učenika, od toga 22 u Beogradu.

Nasuprot utiscima premijerke, a sudeći po utiscima nastavnika i roditelja, situacija u školama se vidno pogoršava.

„Broj inficiranih se povećava iz dana u dan i sve je manje dece na nastavi. Ima i nastavnika koji su inficirani, sve ih je više“, kaže za naš portal Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Aleksandar Markov
Aleksandar Markov Foto:UNS press centar

Ovaj nastavnik u Osmoj beogradskoj gimnaziji iznosi i primer koji ilustruje povećanje broja zaraženih. Cifre koje iznosi razlikuju se od onoga što smo čuli od premijerke.

„Početkom oktobra u svim beogradskim gimnazijama bilo je pet inficiranih, a sada je samo u mojoj, Osmoj beogradskoj gimnaziji, devet zaraženih. Prema našoj analizi, u beogradskim gimnazijama je sada oko pedesetak potvrđenih slučajeva korone“, navodi Markov.

Napominje da je to analiza o broju zaraženih napravljena prema njihovim saznanjima i da su obuhvaćeni podaci do petka. Smatra da su realne cifre verovato veće.

„Nemamo potvrdu za svakog učenika i činjenica je da se ne testiraju svi učenici“, ukazuje naš sagovornik.

On navodi i da deca tokom nastave nose make, ali da je nemoguće kontrolisati ono što se dešava na odmorima i mimo škole.

„Kada se čas završi, kada nisu pod nadzorom, oni skinu maske i grupišu se. To je prirodno za njihov uzrast. Koliko god je moguće, primenjuje se nošenje maske i distanca, ali je to veoma teško ispratiti kada nisu na času“, kaže Markov.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da o tome da se situacija u školama komplikuje, jasno govori i promena rokova u kojima se dostavljaju podaci.

Jasna Janković Foto: N1

„Do sada su se petkom do 10 sati podaci iz svake škole slali u školsku upravu. Ovoga petka stiglo je drugačije uputstvo, da se sada svakog dana do 13 sati školskim upravama šalju podaci“, kaže Janković.

Naša sagovornica sumnja u direktore škola i podatke koje oni dostavljaju školskim upravama.

„Situacija je sve ozbiljnija. Primećujemo trend da su i roditelji uplašeniji, pa ne šalju decu u školu. Kada dete ne dođe u školu mi ni ne znamo šta je sa tim detetom, pošto se deca uglavnom ne testiraju“, kaže Janković.

Ipak, nije za donošenje opštih mera i za to da sve škole pređu na online sistem. Problem vidi i u tome što, kakao tvrdi, ne postoje dovoljni kapaciteti za online nastavu, jer bar deset odsto đaka nema uslove za to.

Nisu samo nastavnici i predstavnici sindikata ti koji iznose neke drugačije podatke kada je reč o broju zaraženih u školama, i nekim roditeljima se ta računica ne poklapa.

„Šta ti je baksuz, od svih zaraženih srednjoškolaca u Srbiji, 10 odsto u odeljenju mog sina“, tvitnuo je Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (20)