Foto:AP Photo/Luca Bruno

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je danas nadležne da saopšte koliko je zaposlenih u prosveti zaraženo i na bolovanju zbog koronavirusa i ponovila zahtev da svi koji spadaju u zdravstveno rizične grupe u toku epidemije rade isključivo od kuće.

Iz Unije sindikata podsećaju da je u svom jučerašnjem obraćanju javnosti, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekla da je u osnovnim školama u Srbiji bolesno 39, a u srednjim 52 učenika i dodala da su škole najbezbednije mesto. postalo je jasno da to samo doprinosi sveopštoj idili.

„Da bi romantičan odnos prema trenutnoj situaciji bio kompletan, nastavnici nisu ni pomenuti. Drugim rečima, bezbedno je zato što pojma nemamo šta se u školama dešava!“, saopštila je Unija sindikata uz oblazloženje:

Povezane vesti:

„Koliko je zaposlenih zaraženo i na bolovanju zbog koronavirusa, koliko je u izolaciji… ovu vlast, čuli smo, ni najmanje ne zanima. Uprkos tome što škole popunjavaju upitnike i tabele, niko se brojkama ne bavi, a svakako ih niko ne analizira.“

Dodali su da se o zamenama odsutnih i ne govori jer ih je nemoguće naći, čak i u uobičajenim zdravstvenim okolnostima.

„Dakle, u Srbiji se zaposleni u školama ne cene, slabo plaćaju, a u epidemiji se i ne broje!“, navode iz sindikata.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije insistira na valjanim i pravovremenim informacijama koje Ministarstvo prosvete ima jer ih škole svakodnevno dostavljaju školskim upravama.

„Ponavljamo zahtev da naše koleginice i kolege sa dijagnozama podložnijim kovidu 19 odmah nastave rad od kuće“, saopštili su iz Unije sidnikata.

Pozvali su nadležne da bar jednom „rade ozbiljno“ i urade ono što je najvažnije – testiraju.

„Čekati da se obrazovni sistem slomi, najlošije je što nam se može dogoditi, a izgleda da je to jedini scenario koju ova vlast ima“, zaključuju u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare