Foto: Nemanja Jovanović

Forum srednjih stručnih škola ističe da je u školama veliki broj zaraženih nastavnika koronavirusom. Situacija je, kako navode, takva da je u pojedinim školama u pitanje dovedeno čak i normalno održavanje nastave. A nadležni i dalje - ćute.

„Tražimo transparentnost i zahtevamo da se navede tačan broj zaraženih nastavnika i u kojim školama je koliko profesora i koliko đaka zaraženo virusom korona. Takođe tražimo i da svi rukovodeći kadrovi koji kriju i iznose lažne podatke i na taj način obmanjuju javnost i šire nemoral, budu smenjeni“, navodi Forum srednjih stručnih škola.

Forum sumnja da se ne iznose tačni podaci o broju zaraženih u školama, a posebno im „bode oči“ što Krizni štab ne saopštava koliko je zaraženih nastavnika. Takođe, prema oceni Foruma, Vlada i Ministarstvo prosvete ne cene u dovoljnoj meri zaposlene u školama.

„Ovakav zaključak proizilazi iz činjenice da se ne saopštavaju pravi podaci o broju zaraženih nastavnika iako je to vrlo lako utvrditi i saopštiti.  Veliki broj nastavnika ima hronične bolesti. Prosečna starost nastavnika je preko 51 godine i oni spadaju u najugroženiji deo stanovništva. Da vas podsetimo gospodo iz Vlade da je svojevremeno zbog običnog gripa raspust bio produžavan i po dve nedelje. Sada kada smo u situaciji pandemije, kada je u pojedinim školama zaraženo 20 do 30 odsto nastavnog kadra, vi zabijate glavu u pesak i ne reagujete. Zato apelujemo da se odreaguje što hitnije i da one škole u kojima je zaražen veliki broj nastavnika odmah pređu na onlajn nastavu“, ističu u Forumu srednjih stručnih škola.

Dan ranije Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je nadležne da saopšte koliko je zaposlenih u prosveti zaraženo i na bolovanju zbog koronavirusa i ponovila zahtev da svi koji spadaju u zdravstveno rizične grupe u toku epidemije rade isključivo od kuće.

Danas su Sindikat obrazovanja i Sindikat prosvetnih radnika Srbije zatražili od predsednice Vlade Ane Brnabić, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića i Kriznog štaba da obustave „neposrednu nastavu“ zbog „alarmantne epidemiološke situacije“ u zemlji.

Kako je saopšteno, podaci koje je premijerka iznela 15. novembra, a koji se odnose na broj zaraženih učenika, ne poklapaju se sa brojem zaraženih koje ti sindikati dobijaju sa terena.

„Svaki nastavnik ovih dana na radno mesto, odnosno školu, polazi sa velikom zebnjom i strahom. Svakodnevno, prva informacija koju nastavnici čuju kada dođu u školu, je da je tog dana toliko i toliko kolega i učenika zaraženo virusom korona. U pojedinim školama je zaraženo i preko dvadeset nastavnika. Među zaraženim ima i direktora, a jedan direktor beogradske srednje škole je na kiseoniku i njegovo stanje je jako loše“, navodi Forum srednjih stručnih škola.

Kako se navodi, i pored ovakve situacije, premijerka Ana Brnabić tvrdi da je apsolutno zato da škole nastave da rade, da nema zatvaranja škola i da su deca najbezbednija u školama.

Uvažena predsednice Vlade

„Ja sam za to da nema zatvaranja škola, jer sam ubeđena da su deca najbezbednija u školama“, rekla je Ana Brnabić.

Ona, međutim, nijednom jedinom rečju nije spomenula nastavnike, niti je iznela podatak da je sve više i više profesora zaraženo koronavirusom, kao i da je u pojedinim školama broj zaraženih nastavnika toliki da je, prema navodima Foruma, u pitanje dovedeno i normalno održavanje nastave.

Zbog velikog broja zaraženih nastavnika teško je, navode, napraviti raspored. U jednoj srednjoj stručnoj školi zaraženi su skoro svi nastavnici praktične nastave pa se postavlja pitanje kako održavati ovaj vid nastave koja je u srednjim stručnim školama najbitnija.

„Uvažena predsednice Vlade, lepo je misliti na budućnost Srbije, ali treba misliti i na one ljude koji daju veliki doprinos obrazovno-vaspitnom radu. Bez zanatlija i tehničara nema privrede, a samim tim ni društva i države“, ukazuje se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare