Ostalo je još malo manje od mesec dana do početka školske godine, a roditelji osnovaca i srednjoškolaca ne znaju da li će oni plaćati udžbenike ili će biti besplatni, kako je to najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Tim povodom nisu se oglasili ni gradonačelnik ni škole do danas.

Sagovornik Nove Filip Papić, koji je roditelj dva školarca, kaže da oni očekuju da uskoro dobiju informacije o tome da li je grad obezbedio udžbenike za beogradske osnovce i srednjoškolce.

„Bilo je to obećanje o besplatnim udžbenicima, šta će biti ne znamo, za sada nikakve informacije nemamo“, kaže naš sagovornik.

On ističe da roditelji računaju da će to obećanje biti ispunjeno.

„Veliki deo kućnog budžeta se izdvaja za udžbenike. Ako je već obećano, data nam je nada – tako da s razlogom očekujemo da Grad to ispuni“, priča Papić.

Za udžbenike svojoj deci prošle godine izdvojio je 20.000 dinara, navodi.

Knjige za mlađe dete, koje je završilo sedmi razred, platio je čak 14.000 dinara. Cena udžbenika za starije dete, koje je srednjoškolac, bilo je 6.000.

„Svake godine traže nove knjige za engleski, drugi strani jezik. To je u startu 4.000 do 5.000 dinara , ostali predmeti kako kad“, priča naš sagovornik.

Ipak, cena udžbenika varira od škole do škole, jer ne traži svaki nastavnik isti broj knjiga za predmet koji predaje. Tako, u nekim školama treba kupiti veći broj udžbenika nego u drugim, u zavisnosti od izdavačak koji je izabran.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Milica, koja takođe ima sina školarca, kaže za Novu da nema kome da se obrati da bi informacije dobila jer škole ne rade, a gradonačelnik Šapić se ovim povodom ne oglašava.

„Informacije niti smo dobili niti znamo kada ćemo ih imati. To obećanje postoji, mi očekujemo da se i ispuni“, kaže naša sagovornica.

Svom sinu je, kako navodi, prošle godine komplet knjiga za osmi razred platila čak 15.000 dinara.

„Udžbenici su sramotno skupi, bez nekog validnog razloga. A kad je već tako neka ih plati Grad“, navodi Milica.

Škole trenutno ne rade, tako da i ukoliko je dopis školama poslat – niko ga još uvek nije video.

Nastavnici takođe nemaju informacija o tome da li će Grad obezebditi udžbenike i odgovor očekuju već prvog dana  nanstavnog veća, koji se očekuje sredinom avgusta.

Početak školske godine za nastavnike počinje sredinom avgusta, pa zbog toga roditelji opravdano očekuju da će tada dobiti informacije.

Procedura će, kako je ranije saopšteno, biti takva da će škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu.

Udžbenici za 8. razred Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je krajem prošle godine da će Grad obezebditi udžbenike za osnovnce i srednjoškolce, što je predviđeno i gradskim budžetom.

Skupština Grada u junu tu odluku usvojila.

PROČITAJTE JOŠ

Detalja međutim još nema.

Portal Nova.rs uputio je Gradu Beogradu i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, pitanja da li će biti besplatnih udžbenika, kada će roditelji imati potrebne informacijei i gde će đake ti udžbenici čekati 1. septembra.

Do objavljivanja teksta, odgovor Novoj nije dostavljen.

BONUS VIDEO: Kako će izgledati budući nacionalni udžbenici?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare