Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Donošenjem nove Uredbe o projektu Jadar, Vlada Srbije proglasila je stanje neposredne ratne opasnosti i poručila građanima da se spreme za samoodbranu, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

„Za Ekološki ustanak, ova uredba upravo znači to: objavu rata svom narodu. Zato pozivamo sve građane i slobodne ljude da se, na poziv ljudi iz Gornjih Nedeljica, spreme za opštu mobilizaciju. Da svi kao jedan branimo život u dolini Jadra“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Kako se navodi u odluci Vlade, danom stupanja ove Uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

PROČITAJTE JOŠ

U saopštenju Vlade se navodi da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar” koju je donela Vlada Republike Srbije, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, pod pritiskom desetina hiljada građana i aktivista koji su protestovali, Vlada Srbije je početkom 2022. godine stopirala projekat Jadar, a kako je pojasnila tadašnja premijerka Ana Brnabić, tom odlukom su Rio Tintu oduzeta sva prava na istraživanje litijuma i bora u zapadnoj Srbiji.

BONUS VIDEO Ustavni sud rekao da za litijum: Rio Tinto nastavlja da istražuje u dolini Jadra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare