Nažalost, desilo se još jedno brutalno ubistvo žene od strane emotivnog partnera. Femicid se znači ne zaustavlja u našoj zemlji. O tome za jutarnji program "Probudi se" govori Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, psihološkinja, koja je magistrirala i doktorirala na Fakultetu političkih nauka na temi nasilja u porodici.

Još jedan femicid gotovo nečujno je prošao u danu kada se samo brinulo o tome ko će uzeti glas više. Od početka godine u Srbiji je ubijeno 10 žena. Poslednji brutalan slučaj desio se juče u Rakovici kada se muškarac sam prijavio policiji nakon što je nožem ubio svoju suprugu. Komšije ni ovoga puta nisu ništa slutile i ništa nisu čule. Dom postao najnesigurnije mesto za žene u Srbiji i šta više treba da se desi da bi se to promenilo,

„O femicidu već duže vremena pričamo samo kada se desii  brojimo nove žrtve, što nas uvek užasne, ali ne vidimo nikakav ozbiljan odgovor na tu pojavu. Rešenje ne može biti jednostavno i jednokratno jer je reč o kompleksnoj pojavi. Treba početi od analize dve grupe femicida – nasilja za koja su institucije znale, a ubistvo ipak nije sprečeno, kao i sve većeg broja slučajeva ubistava žena za koja, bar prema pisanju medija, nije bilo prijava i intervencija“, navela je Ignjatović.

„Ni iz jednog ubistva do sada sistem ništa nije naučio. Ovakve će se stvari na žalost ponavljati, jer nemamo ni jednu sistemsku meru koja doprinosi tome da se nešto promeni, ili spreči ono što se u napred moglo znati“, rekla je Ignjatović.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Rada Borić tvrdi da nasilju nad ženama uvijek prethodi jedan određeni znak: “Femicid se može predvidjeti”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar