Đorđe Pavićević, Utisak Nedelje Foto: Nova

Jedan od profesora FPN i bivši član Saveta fakulteta Đorđe Pavićević rekao je da niko nije video odluku Saveta o izboru Slaviše Orlovića za dekana FPN. "Prosto nezakonitosti koje su se događale tokom ovog procesa su toliko velike, da će možda biti potrebno da neko odgovara nakon ovoga što je ili ako je ovakva odluka doneta", rekao je Pavićević.

Još uvek nema zvanične potvrde fakulteta, niti demantija da je Slaviša Orlović izabran za dekana FPN-a. Niko od profesora, ko je prisustvovao sednici, nije mogao zvanično da kaže šta se dogodilo. I oni sami su rekli da su zatečeni i da ne znaju da li je tako ili nije, javio je reporter N1.

Kako je naveo, i sam Slaviša Orlović nakon što je izašao upitan je da li da mu čestitaju studenti i da li je postao dekan, samo je nemo posmatrao i pokušavao je da zaobiđe i da prođe kroz studente koji su ga opkolili i koji mu nisu dozvolili da napusti slušaonicu tri i prvi sprat Fakulteta političkih nauka, prenosi N1.

Aktuelni dekan FPN-a Dragan Simić izjavio je nakon sednice da nije bilo dovoljno glasova koji su podržavali Orlovića, da je bilo 13 glasova za, da je falio jedan glas. Onda je rekao da Orlović neće biti dekan, da neće moći ponovo da bude kandidat ukoliko neko novo glasanje bude bilo, rekao je reporter N1.

Sat vremena nakon toga čuli smo infomaciju da je Orlović ipak izabran za dekana, nakon što je Maja Gojković koja je izabrana u Savet,  prošle godine kao ministarka kulture navodno zahtevala da se ponovo glasa i da se smanji broj potrebnih glasova za izbor novog dekana, što je za N1 rekla jedna žena koja se predstavila kao članica Saveta fakulteta. Ona nije htela da kaže da li je iz redova profesora ili tehničke službe, ali nezvanično je navela da je Orlović definitivno izabran za dekana.

U međuvremenu je i član Saveta fakulteta Uroš Šuvaković za Insajder potvrdio da je Orlović izabran za dekana FPN. Rekao je da nije bilo ponovnog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro od ukupno 27 članova Saveta, odlučeno da je 13 glasova dovoljno za izbor Orlovića. Na današnjoj sednici Saveta je bilo 16 članova tog tela.

Jedan od profesora FPN i bivši član Saveta fakulteta Đorđe Pavićević rekao je da niko nije video odluku Saveta.

„Prosto nezakonitosti koje su se događale tokom ovog procesa su toliko velike da će možda biti potrebno da neko odgovara nakon ovoga što je ili ako je ovakva odluka doneta, kažem nismo je videli, ne znamo da li je doneta, ali nijedan akt fakulteta niti pravno tumačenje ne može da opravda ono što je danas urađeno“, ocenio je Pavićević za N1.

Prema njegovim rečima, ako je tačno da se dogodilo prekrajanje kvoruma, da oni se koji su podneli ostavke sada ne računaju, je nešto što je „neverovatno i skandalozno“.

„Jer to je isto kao kada bi, ne znam, 50 ljudi u Skupštini dalo ostavku i onda kvorum za glasanje u Skupštini postao 200, umesto 250. Prosto zna se da ima 27 članova Saveta i da je kvorum za glasanje i to je uvek tako tumačeno, znači 13 nikako ne može biti većina“, objasnio je profesor FPN.

Dodao je da ja već neko vreme na Savetu fakulteta, odnosno predstavnici vlasti i predstavnici studenata na fakultetu, vrše jednu vrstu protektorata nad nastavno-naučnim većem, odbijaju odluke nastavnog naučnog veća, ne izglasavaju ih, pokušavaju da nameću svoje i mislim, kako je naveo, da je to prosto jedan pokušaj da se ponovo uspostavi kontrola nad fakultetom.

„Izbora dekana je bio na taj način ispolitizovan, čak i na samom veću glasanje je bilo tako da se može pretpostaviti da je većina zaposlenih nastavnika u stvari bila protiv tog izbora, ali da su studenti koji su najpre bili nelegitimno izabrani, a onda su izgubili izbor, ali im još uvek traje mandat, u stvari presudili o tome. Ako pogledamo glasanje danas, videćemo da recimo jedan, najviše dva člana nastavnog dela kolektiva je glasalo za ovakav izbor“, rekao je Pavićević.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar