Foto:knezsimamarkovic.edu.rs/Facebook/Milan Gorunovic

Đaci šestog razreda drugog odeljenja Osnovne škole "Knez Sima Marković" u Barajevu, koji skoro mesec dana nisu pohađali nastavu zbog njihovog vršnjaka koji ih je maltretirao, danas su se konačno vratili u školske klupe. Učenik zbog čijeg nasilnog ponašanja su roditelji strahovali za bezbednost svoje dece, prebačen je u specijalnu školu na Voždovcu. To je potvrdio za Nova.rs roditelj jednog učenika Milan Gorunović.

Učenike odeljenja VI-2 Osnovne škole u Barajevu roditelji tri nedelje i dva dana nisu puštali u školu zbog problematičnog ponašanja jednog učenika. Njihova borba, kako je za Nova.rs ispričao roditelj jednog učenika Milan Gorunović, trajala je godinu dana.

„Čekali smo više od godinu dana da dođe do ovoga. Hvala svima, medijima takođe. Problematični učenik je prebačen u specijalnu školu ‘Vožd’, on će u početku pohađati nastavu onlajn, dok se formalno ne upiše. Što se tiče naše dece, oni su danas krenuli u školu i mnogo se radujemo što su se vratili redovnim obavezama“, navodi Gorunović.

PROČITAJTE JOŠ:

Roditelji su se, sledeći procedure, obraćali svim nadležnim pojedincima i institucijama od razrednog starešine, pedagoško-psihološke službe, direktora škole, predsednika Opštine Barajevo, policije do Centra za socijalni rad i Ministarstva prosvete.

Slučaj je, ipak, rešen zahvaljujući upornosti roditelja, radikalnom potezu koji su povukli i pritisku medija.

Roditelji su najpre postavili kraj prethodne školske godine kao rok za razrešavanje problema i najavili da će, ako do toga ne dođe, decu pustiti da školu pohađaju u samo prvoj nedelji septembra nakon čega će prestati da dolaze u školu. Održali su to obećanje.

Nakon tragedije u beogradskoj Osnovnoj oglednoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u svim školama formirani su Timovi za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, a na platformi „Čuvam te“ detaljno je predstavljena procedura postupanja u slučaju nasilja.

BONUS VIDEO: Da li su tri časa fizičkog nedeljno u školi dovoljna za pravilan rast i razvoj dece?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare