Invalidska kolica u Leoniju Foto:Privatna arhiva

Još jednoj radnici se slošilo u fabrici Leoni u Kraljevu, saznaje Nova.rs. Radnici su u drugoj smeni zatekli invalidska kolica pored pulta na kojem se radi. Kako sazanje naš portal, danas se u prvoj smeni u fabrici Leoni u Kraljevu još jedna radnica požalila da ima zdravstvenih problema. Zbog toga joj je ukazana lekarska pomoć.

„Zatekli smo invalidska kolica, valjda kad neko padne u nesvest da ga što pre odnesu kod lekara. Koleginici u prvoj smeni nije bilo dobro, i odveli su je na bolnički pregled. I sve se dogodlilo na istoj liniji na kojoj je radila i Danka Ranković, koja je preminula“, kaže jedan od radnika Leonija.

Radnica Leoni fabrike u Kraljevu, preminula je četiri dana nakon zadobijene povrede na radu. Dok radnici fabrike navode da trpe veliki pritisak tokom rada i da smene često traju i po 10 sati, u kompaniji Leoni to negiraju.

Invalidska kolica u Leoniju Foto:Privatna arhiva

Kažu da je Danka Ranković zadobila povrede na radu 21. februara „prilikom slučajnog spoticanja i pada“. Negiraju da je radila 10 sati tog dana i cele nedelje pre toga.

Zaposlenoj je, dodaju, na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na dalje preglede i istog dana puštena na kućno lečenje. Danka Ranković je preminula 25. februara.

PROČITAJTE JOŠ

Radnica stara 48 godina preminula je dok je bila na bolovanju.

Uslovi u kojima radnici obavljaju poslove su, kaže, poprilično rigorozni.

„Pritisak u fabrici je toliko veliki, da ljudi ne mogu da podnesu. Svakog dana hitna dolazi po nekog. Zapošljavaju ljude bez provere njihovog zdravstvenog stanja. Mislim da oko 40 odsto radnika u fabrici, a ima ih oko 3.000, ne bi prošli lekarski“, ispričao je za N1 jedan od radnika u ovoj fabrici.

Kao dokaz poštovanja „najvišeg stepena korpusa prava“, u kompaniji navode, između ostalog, postojanje i aktivno učešće dva reprezentativna sindikata duže od 12 godina, piše N1.

Međutim, prema našim saznanjima, sindikati nemaju praktično nikakvu ulogu, niti se njihovo mišljenje uvažava.

„O svemu odlučuje isključivo menadžment“, kaže za naš portal radnik iz ove fabrike.

BONUS VIDEO: 7.000 radnika nekadašnjih fabrika u Nišu ne odustaje od onoga što su zaradili, a država im duguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare