Leoni, fabrika
Foto: N1

Da su im radnička prava ugrožena, od smanjene pauze za ručak, nekorišćenja menze i produženog radnog vremena, kao i rada subotom, tvrde pojedini radnici Leonija u Prokuplju, dok iz te kompanije naglašavaju da se ništa nije promenilo kada su u pitanju prava zaposlenih i da rade sve po zakonu Republike Srbije.

Radnici kažu da su nezadovoljni trenutnim uslovima u Leoniju, ali da niko nema snage da se pobuni i izbori za bolji status zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ

„Ljudi nemaju pauzu kao ranije od 30, već je sada to 10 do 15 minuta. Umesto u menzu koju firma poseduje, jedu u garderobi, odnosno svlačionici. Produžavaju nam radno vreme i radimo do ponoći, a od septembra smo angažovani svake subote do kraja ove godine i to bez objašnjenja zašto je to tako i pitanja mogu li zaposleni izdržati sve to“, kažu nezadovoljni radnici.

Većina je, tvrde, nezadovoljna statusom u firmi, ali sem međusobnog razgovora, niko nema snage da organizuje bilo kakav javni protest i ukaže na uslove, pa čak ni sindikat koji, kako kažu, češće brani interese poslodavca nego zaposlenih.

Sa druge strane, u kompaniji Leoni demntuju navode zaposlenih radnika i tvrde da nije došlo do izmene prava zaposlenih, niti su ona na bilo koji način uskraćena u svim proizvodnim jedinicama te firme, prenose Južne vesti.

„Svim našim zaposlenima, po zakonskim odredbama i kompanijskoj politici rada, sleduje pauza u trajanja od 30 minuta. U Leoniju se dužina pauze nije skraćivala, naprotiv, u određenim slučajevima se ova pauza produžava za dodatnih 10 minuta. Rad koji se u našoj kompaniji odvija subotom u potpunosti je u skladu je sa Zakonom o radu, a s obzirom da je u našoj kompaniji na snazi odluka o preraspodeli radnog vremena doneta u skladu sa članom 57 Zakona o radu, maksimalno trajanje radnog vremena u toku nedelje može ići do 60 sati“, kažu u Leoniju.

Dodaju da, ukoliko je rad organizovan subotom, to je značajno niže od maksimuma predviđenog Zakonom, a za rad tokom vikenda kompanija isplaćuje uvećane zarade za 26%.

„Restoran koji je u sklopu naše fabrike radi regularno, u skladu sa režimom rada i dinamikom proizvodnje. Osluškujući potrebe naših zaposlenih smo, pored restorana, obezbedili i zelenu zonu za odmor u kojoj naši radnici mogu provesti pauzu i konzumirati svoj obrok“, dodaju u kompaniji Leoni.

Inače, Leoni u tri pogona na jugu Srbije trenutno ima 8.794 zaposlena, od toga najviše u Malošištu 3.571, Prokuplju 3.015 i najmanje u Nišu 2.118 radnika.

BONUS VIDEO Jakobi: Poslodavci primenjuju nedozvoljene načine za nadzor zaposlenih tokom rada od kuće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar