Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Demokratska stranka (DS) upozorila je danas da je porast cene udžbenika u odnosu na prethodnu godinu, daleko iznad godišnje inflacije, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Resorni odbor za obrazovanje DS je uporedio cene udžbeničkih kompleta za prethodnu i narednu školsku godinu i ustanovio da je na analiziranim kompletima najmanje povećanje cena za 6. razred – 14,7 odsto, a najveći za 7. razred – čak 17,9 odsto.

Udžbenički komplet za 8. razred koji je prošle godine koštao 17.390 dinara, sada je veći za 17,2 odsto i iznosi preko 20.000 dinara!

Dakle, država ne samo da nije obezbedila besplatne udžbenike za sve učenike, nego je dozvolila do sada nezampaćeno divljanje cena na tržištu udžbenika.

PROČITAJTE JOŠ

„Očigledno je Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić interes izdavačkih kuća daleko ispred interesa učenika, njihovih roditelja i obrazovnog sistema u Srbiji. Konačno, odlukom da samo deca u Beogradu dobiju besplatne udžbenike, ova vlast je diskriminisala đake u ostatku Srbije, pa i u siromašnim opštinama, gde je prosek plata daleko ispod proseka u Beogradu, i to isključivo zbog političke koristi pred skorašnje izbore u glavnom gradu Srbije“, navodi DS.

Ta stranka podseća da je pre godinu i po dana predstavila, kako kažu, realan plan koji bi omogućio da svaki učenik dobije udžbenike potpuno besplatno.

„Ova vlast je ostala gluva na naš predlog jer ne želi da ukine ogroman profit izdavačkih kuća, koje dominiraju na tržištu udžbenika“, tvrde iz DS.

BONUS VIDEO Udžbenici stižu, sve drugo i dalje maglovito

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar