Foto:privatna arhiva

Spinalna mišićna atrofija otkrivena je još jednoj bebi u ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" prethodnih dana. Za četiri meseca, koliko se sprovodi skrining, dijagnozu je dobilo troje dece. Lek za tu retku i progresivnu bolest košta dva i po miliona evra. Međutim, pojedine majke odbijaju da se njihova deca testiraju u porodilištu.

Sećate li se Olivera? Dečak zvezdanih očiju iz Bajmoka, kako su ga nazivali, ujedinio je Srbiju koja je sakupila 2,5 miliona evra za njegov lek. Ovaj dvogodišnjak napreduje iz dana u dan.

„Oliver je bolje otkako je primio genetsku terapiju, respirator koristi samo tokom spavanja, a ovako tokom dana je bez mašine za disanje. Lekari u Budimpešti su veoma zadovoljni sa njim i sa njegovim napretkom. Samostalno sedi duže od dva sata, izgovara prve reči“, priča majka Timea Gajodi.

Prve reči i korake mališanima sa tom dijagnozom umesto najskupljeg leka na svetu omogućila bi i terapija dostupna kod nas. Pod uslovom da bolest bude otkrivena i lek primljen u prvim danima života.

„To su studije koje su sprovedene širom sveta nedvosmisleno pokazale. Deca su otkrivena u presimptomatskoj fazi, dobila su terapiju i ne samo gensku, upravo su praćena deca koja su dobila ove dve vrste terapije koju mi imamo u Srbiji, deca su praćena nekoliko godina i imaju potpuno normalan neurološki i motorni razvoj kao i sva druga zdrava deca“, ističe Tamara Šljivančanin Jakovljević, pedijatar.

Oko 100 majki odbilo testiranje dece

Za četiri meseca koliko u Narodnom frontu postoji skrining na SMA, testirano je oko 2.000 beba, međutim oko 100 majki odbilo je da se njihova deca testiraju na ovu retku bolest.

Šljivančanin Jakovljevićeva kaže da majke najčešće navode nepoverenje i strah od ishoda tog testa.

„I dalje nisu svesne važnosti ovog testa, ali mi želimo da im naglasimo da apsolutno nema štetan efekat za dete, to što ćemo uzeti dve kapi bebine krvi ni na jedan način ne ugrožava bebin život. A omogućavamo da se dete testira u najkraćem mogućem roku otkako se rodilo, i da mu ponudimo ono što je u tom trenutku moguće a to je terapiju i normalan razvoj“, naglasila je Šljivančanin Jakovljevića.

Godišnje u Srbiji se rodi oko 65.000 beba. Cilj je da kada se u Narodnom frontu pokaže da ovaj pilot-projekat funkcioniše, rani skrining na SMA bude dostupan u svim porodilištima u Srbiji.

Bonus video: Lečenje spinalne mišićne atrofije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar