Sofija Markuljević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Mala Sofija Markuljević je usred pošasti zvane korona uspela da ujedini Srbiji. Te 2020. za vreme žestoke pandemije, priča devojčice kojoj život zavisi od najskupljeg leka na svetu pokrenula je Srbiju, pa je SMS-ovima sakupljeno skoro 2,5 miliona evra za najskuplji lek za svetu koji je bio jedini spas.

Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije – bolesti zbog koje ne može da se kreće niti diše, a pacijente sa tom dijagnozom vreba smrt. Ipak, medicina je uznapredovala, pojavio se lek, koji spasava pacijente sa ovom zastrašujućom dijagnozom. Ipak, ima jedna mala kvaka, košta nedostižnih 2,5 miliona evra.

Uspeli smo, Sofija je otišla na lečenje u Ameriku i danas je njeno stanje neuporedivo bolje. Posle nje, nizala su se deca sa istom dijagnozom i građani su, kad već država nije, svaki put uspevali da sakupe sredstva i daju život deci.

Prošlo je više od godinu dana od kako se Sofija vratila sa lečenja.

Danas je to jedna nasmejana i srećna devojčica. Na insatagram profilu njenih roditelja postoje i brojni video snimci koji mame osmeh i pokazuju Sofijin neuništiv duh.

Bonus video: U poseti maloj Sofiji i porodici Markuljević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare