Televizija N1 danas obeležava devetogodišnjicu postojanja, u ne baš veseloj atmosferi jer, čini se, pritisci vlasti nikada nisu bili veći, do te mere da država želi u potpunosti da uguši postojanje jednog od retkih nezavisnih medija u Srbiji, za kog građani kažu da vrši funkciju Javnog servisa. Iako nema nacionalnu frekvenciju.

Jubilej je povod za razgovor sa programskim direktorom N1 Igorom Božićem, koji na pitanje u kakvoj atmosferi dočekuju 9. rođendan, odgovara citatom naslova teksta iz nedeljnika Vreme koji će, kako kaže, možda najbolje oslikati kakva atmosfera vlada u medijima i društvu i koji najbolje opisuje šta novinari N1 prolaze : „Devet godina zagađivanja, satanizacije i autoratizma“.

„Takva atmosfera, samo malo liberalnija bila je praktično od prvog dana emitovanja, sada je samo „napredovala“. Nije N1 jedini mediji koji je na meti svih poluga vlasti u Srbiji, ali je svakako u centru te buke koju ne možete da utišate ni najboljim antifonom. Mesece iza nas obeležilo je predano izveštavanje o dramatičnim događajima u našem društvu, a kao po pravilu oni koji ne skrivaju pravu sliku, oni koji daju priliku da se čuje mišljenje građana budu na meti moćnika snažnije nego bilo ko na društvenoj sceni“, ističe Božić za Danas.

Dodaje da s obzirom na predstojeću predizbornu kampanju, izazovi koji su pred njima su veći „i nema iluzije da će se sila režima dodatno pojačati“.

Ima li razlike u radu na Televiziji N1 od kada je prvi put emitovan program, i sada?

Nema razlike u pristupu novinarstvu, ali ima u obimu programa, potrebi da budemo bolji, atraktivniji i brži. Publika je u postala zahtevnija, nestrpljivija, a događaji se ubrzavaju. Kada smo počinjali s programom dovoljno je bilo da se vesti „osveže“ svakog sata. Sada je potrebna konstantna opreznost jer je toliko događaja koji zavređuju pažnju publike da svi novinari i urednici moraju da budu spremni da praktično svakog trenutka pokrenu „breaking news“ alarm. Publika koja se informiše putem TV-a, a naročito publika koja prati naše vesti na portalu N1 očekuje da bude odmah informisana. S obzirom da želimo da budemo kredibilni, odnosno da informacije koje emitujemo budu proverene i tačne, izazov je veći.

PROČITAJTE JOŠ:

U moru dezinformacija i click bait naslova naš imperativ jeste da budemo brzi ali pre svega tačni. Ne želimo da se igramo s poverenjem publike i tako je bilo od prvog dana. Promena jeste svakako u kvantitetu, jer sada imamo mnogo više sadržaja i na TV-u i na Internet portalu.

Čini se da je jedina konstanta sve ove godine – napad vlasti na vašu televiziju, i uopšte medije Junajted grupe. Kako se nositi sa tim, i zašto međunarodna zajednica oštrije ne reaguje?

Konstanta napada jeste prisutna ali ona nekako raste iz godine u godinu. Imam utisak, da nema dana da nas neko iz pro-režimskih medija nije napao. Mi smo im glavna tema, kao i naravno političarima vladajuće garniture. Prvi poriv je da odmah odgovorite, ali onda shvatite da je upravo to njihov cilj. Oni žele da vas uvuku u tu njihovu odvratnu kaljugu i da vas odvrate od novinarskog posla. Žele da se stvori slika u javnosti da su svi isti, da je N1 samo na suprotnoj strani. Tu priču prodaju i međunarodnoj zajednici.

Baš me zanima kako će da izgleda ove godine izveštaj Evropske komisije o medijskim slobodama. Podsetiću da je prošle godine negde u ovo vreme ocenjeno da Srbija nije postigla napredak u oblasti slobode izražavanja, i slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost. Takođe su istakli da je REM doneo odluku da istim televizijskim kanalima dodeli nacionalne dozvole, iako su te televizije „i u prethodnom periodu dobijale opomene od REM zbog kršenja svojih zakonskih obaveza“, kao i da su apostrofirali Telekom i vlasništvo države u medijima u smislu visoke ko-centracije. Šta smo sada dobili prilikom izrade novih medijskih zakona- amin Evropske komisije za to isto vlasništvo države u medijima. Kako to drugačije posmatrati osim kroz prizmu političkog dogovora zarad nekih drugih interesa, što je prilično licemerno.

Prvi pritisci na N1 su krenuli od samog početka emitovanja programa, kada je savetnica Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević zvala da „zamoli“ da se ne emituje prilog o Andreju Vučiću i sukobu sa žandarmima na Paradi ponosa. Da li je bilo sličnih reakcija kasnije?

To je bio prvi i poslednji slučaj pokušaja direktne intervencije vlasti na naše izveštavanje. Kada smo ga odbili takvih poziva nije bilo više, tada počinje sve drugo: targetiranje, denunciranje, pravljenje od nas državnih neprijatelja, slanje i podsticanje opskurnih grupacija da nam ubacuju letke i demonstriraju ispred prozora. To nam evo punih devet godina govori da ako ne želiš da budeš poslušnik vlasti onda si neprijatelj koga je moguće uništavati svim mogućim sredstvima.

Televizija N1
Televizija N1 Foto:N1

Zašto novi medijski zakoni nisu dobri, i zbog čega smatrate da su upereni protiv N1?

Verujem da je osnovni cilj vlasti da medijskim zakonima omogući Telekomu da ostvari ono što nije uspeo kada je pre skoro tri godine na svom internom upravnom odboru konstatovao cilj da se uništi United media i njihovi mediji, čiji je i N1 deo. I do sada su koristili sve moguće povlastice države u kampanji i pritiskanju operatora, a sada će legalizovati i vlasništvo nad medijima. Ne samo to, sada će moći da investiraju u nove kupovine medija i potencijalno dominiraju celim tržištem. Dakle, ovo je evidentno krajnje opasan uticaj na tržište i dodatni pritisak na naše investitore. Vodili su se devizom ako ne možete pritiscima kroz medije, onda udarite na vlasnike i njihov biznis. Ako se oni povuku to neće biti loše samo za N1 već za celu Srbiju jer u medijski biznis više neće investirati niko ko nema nameru da bude saradnik Vlade. A to je onda mrak i jednoumlje.

Kako ljudi reaguju na novinare N1 i da li je bilo nekih duhovitih situacija, anegdota?

Reakcija građana je nešto što nam daje posebnu snagu i kada smo izloženi napadima i pritiscima. Kada reporterima, dok izveštavaju, prilaze građani i govore im kako jedino veruju u N1 i da ni po koju cenu ne odustaju. „Vi ste nam jedino svetlo“, česta je rečenica koju čuju. Građani im prilaze na terenu i prave selfije. Nedavno je našem uredniku prišao jedan poznati reditelj koji režira filmove za RTS i rekao mu „vi ste pravi javni servis“. Sve te reakcije bi mogle da se objedine u sceni koja se dogodila za vreme zaključavanja u doba epidemije koronavirusa, kada su ljudima u zgrade ulazili oni s bakljama na krovove. Prva njihova reakcija bila je: „pozovite N1, pozovite N1“. Tu smo za njih kada im treba pomoć javnosti i građani to prepoznaju već devet godina. Tako ćemo i nastaviti.

BONUS VIDEO: „Javnost da se spremi za potpuni mrak“: Ako prođu medijski zakoni, „laku noć“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar