Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić potvrdio je za portal N1 da, prilikom sajber napada na kompaniju Gigatron koja robu prodaje i putem e-prodavnice - nije došlo ni do kakvih zloupotreba ličnih podataka o platnim karticama građana.

Kompanija Gigatron je, kao što je portal N1 već objavio, obavestila kupce da je prethodnih dana bila izložena snažnom sajber napadu na internu infrastrukturu što je prouzrokovalo tehničke probleme u radu.

„Zahvaljujući pravovremenoj, brzoj i stručnoj reakciji, IT inženjeri kompanije Gigatron su onemogućili ovaj pokušaj i sprečili šire posledice“, naveo je Gigatron.

Pročitajte još:

Kompanija nije odgovorila na pitanje portala N1 da li je došlo do bilo kakvog „curenja“ ličnih podataka građana.

Andrej Petrovski, tehnički direktor Share fondacije u okviru koje postoji i Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima SHARE CERT, objasnio je za portal N1 da prilikom kupovine preko e-prodavnica plaćanje ide preko softvera banaka, te je mala verovatnoća da dođe do zloupotreba podataka sa platnih kartica građana.

“Do zloupotreba podataka sa platnih kartica korisnika, odnosno kupaca u e-prodavnici prilikom sajber napada verovatno nije došlo, jer plaćanje na sajtu ide preko softvera banaka”, rekao je Petrovski.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić potom je potvrdio da zloupotrebe podataka sa platnih kartica kupaca Gigatrona – nije bilo.

Andrej Petrovski je, međutim, ukazao da postoje i drugi osetljivi podaci vezani za e-prodavnicu.

„To su adrese kupaca, njihovi brojevi telefona, imena i prezimena, pa i sama sadržina narudžbine – ko je šta i kada naručivao. To jesu neki podaci o ličnosti čije je curenje ili kompromitacija bilo koje vrste mogla da utiče na pravo na zaštitu ličnih podataka građana“, naveo je Petrovski za portal N1.

BONUS VIDEO Da li je ugrožena privatnost ličnih podataka pacijenata?