Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2021. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi više u odnosu na iznos planiran inicijalnim budžetom za ovu godinu, a rashodi su planirani u izosu od 1.768,4 milijardi dinara.

Rebalans budžeta usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom kovida i na značajno uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture.

Za kapitalne investicije u ovoj godini izdvojena je 362,1 milijarda dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi.

Projekcija rasta BDP za ovu godinu zadržana je na nivou od šest odsto.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je rebalans budžeta predložen kako bi bila nastavljena snažna borba protiv pandemije, bitka za dalji napredak ekonomije, za podizanje životnog standarda građana i kako bi bili započeti, nastavljeni i završeni veliki kapitalni projekti.

Mali je, za skupštinskom govornicom, rekao da su tri glavna razloga zbog kojih je predložen rebalans, a prvi je treći paket pomoći privredi i građanima. On je podsetio da su prethodne godine realizovana dva paketa pomoći u ukupnoj vrednosti od 704 milijarde dinara, a treći vredi 257 milijardi, što je ukupno oko osam milijardi evra ili 17, 2 odsto BDP.

Mali je rekao da je drugi razlog za rebalans budžeta projekat “Srbija 2025”, koji podrazumeva 14 milijardi evra dodatnog ulaganja u putnu, železničku i ostalu infrastrukturu. On je istakao da je u rebalansu previđeno ulaganje u kapitalne investicije od 430 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Naveo je da je treći razlog za rebalans “potreba za daljim, snažnim, jakim odgovorom na pandemiju korona virusa, kada je u pitanju zdravstveni sistem”.

Prema njegovim rečima, u rebalansu su obezbeđena dodatna sredstva za nabavku vakcina, lekova i svega što je neophodno do kraja godine za uspešnu borbu protiv korona virusa. Ukazao je i da je obezbeđen novac za završetak izgradnje Kliničkog centra Srbije u Beogradu, početak rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, završetak i opremanje Doma zdravlja u Borči, početak radova na Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, kao i za završetak rekonstrukcije opštih bolnica i zdravstvenih ustanova širom Srbije. Mali je istakao da su rebalansom budžeta, pored ostalog, predviđena sredstva i za novu fabriku vakcina.

Skupština Srbije odlučila je i da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od osam dana od dana njegovog objavljivanja.

Poslanici nisu podnosili amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunima Zakona o budžetu za 2021. godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare