Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta omogućiti da se uspešno nastavi borba protiv pandemije koronavirusa, poveća životni standard građana i pospeši privredni rast, čime javni dug neće biti uvećan preko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se po hitnom postupku raspravlja o predloženom rebalansu budžeta, rekao da su predviđena rekordno visoka izdvajanja za kapitalne investicije i ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

„Rebalans budžeta za 2021. godinu uključuje treći paket pomoći privredi i građanima u iznosu od 257 milijardi dinara. Zajedno sa prošlogodišnja dva paketa pomoći u iznosu od 704 milijarde dinara, ukupno će privredi i građanima biti obezbeđena podrška od osam milijardi evra, odnosno 17,2 odsto BDP“, istakao je Mali.

Dodao je da će za kapitalne investicije biti izdvojeno 7,2 odsto BDP, ili 430 milijardi dinara, što će obezbediti da privredni rast ove godine bude šest odsto, kao što je planirano originalnim budžetom.

Kako je objasnio, u budžetu ima novca za izgradnju četiri nova autoputa, tako da će do kraja godine osam autoputeva biti u izgradnji.

„Za ekologiju je povećan budžet za 50 odsto, a 3,4 milijarde evra su planirane investicije u narednim godinama u kanalizacionu mrežu i postrojenja za prečišćavanje otpadndih voda u lokalnim samoupravama“, rekao je Mali.

Novac u budžetu je obezbeđen, kako je naveo i za nabavku vakcina protiv koronavirusa i lekova u slučaju najgoreg scenarija, kao i za izgradnju fabrike vakcina.

„Za poljoprivredu su povećani budžetski rashodi za 5,5 milijardi dinara, tako da se približavamo cilju da ukupna izdvajanja za tu privrednu granu budu pet odsto budžeta“, rekao je Mali i dodao da će za dodatne vaučere biti izdvojeno 100 milijardi dinara, a za filmsku industriju još 300 milijardi dinara.

Po oceni ministra i pored povećanih troškova budžeta javni dug ove godine neće premašiti 60 odsto BDP.

Mali je kazao da su u ovoj godini izuzetno dobri ekonomski pokazatelji, uprkos pandemiji, kao i da budžetski deficit u prvom kvartalu umesto planiranih 80,9 milijardi dinara iznosi 23,5 milijardi.

„Iako je bilo planirano da u prvom kvaratalu pad BDP bude 1,3 odsto, taj pad je iznosio 0,5 odsto“, kazao je Mali.

Naveo je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja i u vreme pandemije ulaže novac u povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Predlogom rebalansa budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara, što je 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto ranije planiranih tri odsto.

Vlada je procenila da će inflacija, usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata, ove godine iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je bilo prognozirano.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)