Foto:Grad Beograd/Urbanistički zabov Beograda/Dokumentacija za RJU

Danas je počeo rani javni uvid izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi iz čijeg grafičkog dela se vidi da je planirano da se na području Beogradskog sajma izuzev Hale 1 grade stambeni objekti visine od 70 do 120 metara, saopštilo je udruženje "Naša mesna zajednica" (NMZ).

Za stambene objekte je, kako navode iz NMZ, planirano da zauzimaju do 70 odsto površine parcele. Zaštićena parcela na kojoj se nalaze Hale 1, 2 i 4 Beogradskog sajma je vidno smanjena tako da obuhvata samo uzak prostor oko Hale 1. Dimenzije parcele iz prostornog plana se poklapaju sa grafičkim delom urbanističkog projekta koji je Ministarstvo građevinarstva potvrdilo u februaru ove godine i kojim je ovim smanjenjem površine zaštićene parcele, kako navode iz NMZ, nasilno skinuta zaštita sa Hala 2 i 4 Beogradskog sajma, prenosi N1.

Planirana namena površina Foto:Grad Beograd/Urbanistički zabod Beograda/Dokumentacija za RJU

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se u Hali 1 Beogradskog sajma nalaziti opera, iako su arhitekte ukazale da je takva transformacija veoma zahtevan i gotovo nemoguć poduhvat.

Muzej Nikole Tesle u bivšoj fabrici hartije

Nekadašnja fabrika hartije Milana Vape u Bulevaru vojvode Mišića 10 Foto:Google maps

Za spomenik kulture Fabriku Hartije Milana Vape poznatiju kao Jugošped na Savskom vencu je planirano da bude pretvorena u muzejski prostor, što se, podsećaju iz NMZ, poklapa sa prethodnim najavma ministra Malog da će tu biti premešten Muzej Nikole Tesle umesto kako je prethodno planirano da on bude premešten u Termoelektranu „Snaga i svetlost“ na Dorćolu što bi, veruju u ovom udruženju, bila prikladnija lokacija.

Stanovi uz Staru šećeranu

Foto: Vesna Lalić/Radar

Osim Beogradskog sajma je izmenama prostornog plana planirana izgradnja stanova i na parcelama uz kompleks spomenika kulture Stare šećerane na Čukarici.

Na ovim parcelama pored Hipodroma su se nekada nalazila skladišta NIS-a, a pre tri godine ih je na javnom nadmetanju kupila firma Beograd na vodi d.o.o. Izmenama prostornog plana se na ovom potezu planiraju stambeni objekti visine do 80 metara koji će zauzimati do 70 odsto površine parcele.

Pročitajte još:

Podsetimo, Stara šećerana prodata je nedavno na javnoj licitaciji firmi „Vrenje“ za 690 miliona dinara, iako je u javnosti „Beograd na vodi“ bio „viđen“ kao kupac tog kulturnog dobra.

Naime, u odluci Vlade o izmenama i dopunama Prostornog plana za „Beograd na vodi“ bio je obuhvaćen i prostor Stare šećerane, ali nje nema u elaboratu koji je od danas na javnom uvidu.

Beograd na vodi se širi i na Novi Beograd

Na Novom Beogradu u Bloku 18a je izmenama prostornog plana ugroženo zaštićeno stanište „Zimovalište malog vranca“, upozoravaju iz NMZ.

Na, kako navode, zaštićenoj parceli je Prostornim planom planirana izgradnja stambeno-poslovnih objekata visine do 32 metra. U neposrednoj blizini zaštićenog prirodnog dobra je planirana i izgradnja komercijalnih objekata visine do 32 metra što će zelenilo na ovom području svesti na nivo statističke greške, strahuju u NMZ.

Dokumentaciju možete pregledati i na internetu

Rani javni uvid za izmene prostornog plana za Beograd na vodi traje samo dve nedelje, do 21. avgusta.

Naručilac izrade plana je firma Beograd na vodi d.o.o, a nosilac izrade plana je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije čiji je direktor Đorđe Milić, bivši pomoćnik Ministra građevinarstva Gorana Vesića.

NMZ apeluje na građane da u što većem broju podnesu primedbe Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije na ovaj štetni plan i spreče dalje uništavanje Beograda.

Svi zainteresovani mogu da preuzmu dokumentaciju na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare