Ugalj i gas Foto:EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND/ EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ugalj i prirodni gas zaključiće 2022. godinu kao najveći dobitnici na robnim berzama, jer je globalna energetska kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom dovela do oštrog rasta njihovih cena.

Procenjuje se da bi uzlazni trend mogao da bude nastavljen u 2023. godini u uslovima ograničene ponude, piše Rojters.

Industrijski metali, ruda gvožđa i gumarski sektor su na putu da završe godinu na negativnoj teritoriji, pri čemu je padu njihovih kotacija u 2022. doprinela stroga kineska politika nultog kovida i strah od svetske recesije.

Na tržištima poljoprivrednih proizvoda, uključujući žitarice i palmino ulje, cene su skočile u martu do rekordnih nivoa zbog nepovoljnih vremenskih uslova i poremećaja u lancu snabdevanja izazvanih pandemijom, ali je veći deo tih dobitaka eliminisan u drugoj polovini 2022.

„Uprkos nedavnom padu cena, sirovine će verovatno završiti godinu kao imovina sa najboljim tržišnim učinkom…“, ocenjuje investiciona banka Goldman Saks u svom izveštaju o izgledima robnih berzi u 2023.

„Iz fundamentalne perspektive, tržišna postavka većine robe u sledećoj godini ima tendenciju rasta veću nego u bilo kom trenutku od kada smo prvi put predvideli superciklus u oktobru 2020.“, navodi se u izveštaju Goldman Saksa.

Ova godina je bila najburnija na svetskim tržištima gasa jer je Rusija smanjila isporuke Evropi, posebno nakon eksplozija na glavnom ruskom gasovodu Severni tok u septembru, što je evropske zemlje navelo da krenu s uvozom rekordnih količina od drugih dobavljača kako bi osigurale isporuke gasa za zimu.

Rast potražnje za tečnim prirodnim gasom (LNG) usled smanjene ponude gasa koji se transportuje cevovodom, izvršio je ogroman pritisak na globalno tržište i podstakao energetsku krizu koja je gurnula cene „plavog energenta“ na istorijski maksimum.

Cene uglja na terminskom trgovanju (fjučers ugovori) u Njukaslu uzletele su za skoro 140 posto u 2022. godini, najviše od 2008. Velprodajne cene gasa na američkom i holandskom terminskom tržištu više su za oko 20 posto nego prošle godine, pri čemu beleže rast treću godinu zaredom.

S obzirom na to da će Evropa posle ove zime nastaviti snažan uvoz LNG-a kako bi obnovila zalihe gasa za sledeću godinu, očekuje se da će cene gasa ostati povišene u 2023. usled ograničene ponude.

***

BONUS VIDEO – Dušan Bajatović kao junak doba zlog: Rusofil na gas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar