Podeli
Foto: George Jones / ImageSource / Profimedia

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS), Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) i Udruženje receptivnih agencija (URA), osudilo je danas kao "netačne i tendeciozne" izjave o namerama vlasnika agencija da pokrenu stečajeve kako bi izbegli obaveze prema putnicima.

“Bankroti su očekivani jer agencije ne mogu da posluju poslednjih devet meseci i na to smo upozoravali sve za koje smo smatrali da su nadležni, ali je reakcija izostala. Ovom prilikom ističemo da je naš prioritet zaštita interesa putnika koji su nam ukazali poverenje i apelujemo na udruženja za zaštitu potrošača da pokažu razumevanje i pomognu nam da naši putnici, a njihovi štićenici, ne ostanu oštećeni”, navode u današnjem zajedničkom saopštenju.

Povezene vesti:

Ističe se da turističke agencije od marta posluju skoro potpuno bez prihoda, uz ocenu da će se to sigurno nastaviti i narednih nekoliko meseci, sve do smirivanja pandemije koronavirusa.

“Od početka krize ukazujemo na problem u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kod drugih nadležnih institucija i u javnosti. Jasno smo rekli da će neke agencije bankrotirati zbog finansijskih problema i da će to dovesti u pitanje i potvrde o zamenskim putovanjima i vraćanje novca putnicima, ali je reakcija države izostala”, naglašeno je u zajedničkom saopštenju asocijacija turističkih agencija.

Ističe se da “zato bankroti agencija nisu iznenađenje, već očekivana posledica nemogućnosti poslovanja u poslednjih devet meseci, potpune blokade rada nakon izostanka zakonske regulative zbog isticanja garancija putovanja u oktobru ove godine, te neizvesnosti poslovanja u doglednom periodu zbog aktuelne pandemije”.

Asocijacije podsećaju da su sva udruženja turističkih agencija – i posebno i zajedno – tražili sektorske mere pomoći koje bi pomogle agencijama da opstanu, sačuvaju radna mesta i nastave poslovanje kad se steknu uslovi.

“Ni jedan predlog nije odobren, a izostale su i one mere koje nisu zahtevale dodatna izdvajanja u budžetu Republike, poput moratorijuma na kredite i ubrzano izdavanje kredita za likvidnost Fonda za razvoj”, navode u saopštenju udruženja i asocijacije turističkih agencija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar