Foto: Shutterstock

Država najavljuje da će sufinansirati polise osiguranja turističkim agencijama, međutim agencije imaju problem da uopšte stignu do te polise: većini njih su vrata osiguravajućih kuća - zatvorena. Ako im ova vrata i "odškrinu", to itekako košta - osiguravajuće kuće sada traže da agencije polože pod hipoteku imovinu u vrednosti od 150 odsto od sume osiguranja na koju glasi ugovor. To, za najjeftiniju polisu, znači da agencija pod hipoteku mora da stavi imovinu tržišne vrednosti 300.000 evra!

Država je najavila da će turističkim agencijama koje organizuju putovanja pokriti deo troška za osiguranje iz državne kase. Koliki tačno procenat – tek treba da se dogovori. Nezvanično – govori se o minimum 50 odsto subvencije za agencije koje organizuju putovanja za najviše 5.000 putnika, i 30 odsto subvencije za one koji organizuju putovanja za više od tog broja putnika.

Na žalost, ni ovakvo rešenje neće iz problema izvući većinu od 400 tur-operatora, jer ih osiguravajuće kuće redom – odbijaju i ne žele ni da im daju ponudu.

Ima čak i apsurdnih situacija – da osiguravajuće kuće od agencija traže da pod hipoteku stave imovinu u visini 150 odsto od osigurane sume. To je ukupni, maksimalni iznos koji osiguravajuća kuća treba da isplati na ime naknade štete putnicima ako se desi problem sa realizacijom putovanja.

Podsetimo, minimalna osigurana suma na koju agencija sklapa ugovor je 200.000 evra. Potom 250.000 evra za onu sa više od 1.000 putnika, pa 350.000 evra za agencije sa više od 5.000 putnika, pa, konačno 400.000 evra za one koji organizuju putovanja za više od 10.000 putnika.

To znači da najmanje agencije, da bi dobile polisu osiguranja, treba pod hipoteku da stave imovinu minimalne vrednosti od 300.000 evra, nešto veće  od 375.000, pa 525.000 evra, i konačno – 600.000 evra!

Međutim, kako nezvanično saznajemo – pojedine agencije već su sklopile ugovor o osiguranju, bez ovakvog (niti bilo kakvog) pokrića.

Šta kažu u udruženju

„Poštovani, obaveštavam vas da osiguravajuće društvo u ovom trenutku nije u mogućnosti da izađe u susret Vašem zahtevu za zaključenje polise odgovornosti i insolventnosti“.

 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 

Ovakav odgovor na svoj upit pod kojim uslovima mogu da se osiguraju dobile su sve agencije, članice UTAS – Udruženja turističkih agencija Srbije, koje su pokušale da od tri osiguravajuće kuće dobiju ponudu sa uslovima za osiguranje, bez koga ne mogu da zadrže licencu.

„Kolege koje su zvale te osiguravajuće kuće su ili odbijene za saradnju, ili su dobile odgovor da ponudu ne mogu da im dostave, ili, u slučaju jednog osiguranja – da je rok istekao 30. oktobra“, kaže za Nova.rs Marija Matijević, predsednica Udruženja UTAS.

Do 4.novembra je, kaže, odbijeno 20, 30 agencija, jedino je „Triglav“ odgovarao da nemaju još informacija.

Na nivou svih 400 tur-operatera nije ni svaki deseti dobio ponudu.

Polisa osiguranja za agencije koje su organizatori putovanja (tur-operatori) sada, zbog značajno većeg rizika koji je izazvan pandemijom kovida 19, koštaju višestruko više.

„Svaki put dovedeni smo u situaciju da se cene znatno dižu, da se sve dešava u minut do 12, da nemamo vremena da se prilagodimo… Tražimo trajno rešenje, verujemo da u državi ima pametnih ljudi i da će putnici biti zaštićeni i da možemo da radimo“, navodi ona.

Koliko košta sama polisa

Ovogodišnje polise osiguranja istekle su početkom oktobra, a cene novih su višestruko uvećane.

„Prvo je cena polise za male turističke agencije bila 500 evra, pa je podignuta na 2.500 evra, koliko su plaćale početkom ove godine. A, sada je mali broj agencija dobio ponude od 8.000, 11.000, 15.000 i 18.000 evra. Na to ide još pet odsto poreza. Cena polise zavisi od kategorije koja je zasnovana na broju putnika“, objašnjava Marija Matijević.

Marija Matijević, Foto: N1

Uprkos ovoliko visokim cenama, zbog kojih mnoge agencije ne bi ni mogle da se osiguraju, osiguravači, sudeći prema njenim rečima – biraju kome će da ih ponude.

„Nepoznanica je po kom kriterijumu osiguravajuće kuće to čine. Voleli bismo da znamo kriterijum, pošto je reč o različitim parametrima po mnogo pitanja“, napominje ona.

Informacije o procentu subvencije još, kaže, nemaju.

„Rečeno nam je da će procenat subvencije biti poznat u roku od nekoliko dana. Mislim da agencije ovo, ipak, neće moći da plate“, rekla je sagovornica Nova.rs, dodajući da ovo liči na zatvaranje tržišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare