Foto:shutterstock; Vesna Lalic/Nova.rs; Alys Tomlinson / ImageSource / Profimedia

U Srbiji je prošle godine registrovano 9.000 individualnih ruskih preduzetnika i firmi s ruskim učešćem, pokazuju podaci lokalnih poslovnih konsultanata koje je preneo Komersant.

U 2022. godini je zabeleženo 6.000 novih registracija u Srbiji, dok je njihov broj u 2021. godini iznosio manje od 2.000.

Glavni faktori za pokretanje ruskog biznisa u Srbiji su blizina Evropske unije, prijateljski odnos prema Rusima i relativno kratak, tročasovni let od Moskve do Beograda.

PROČITAJTE JOŠ

Prema rečima ruskih preduzetnika, proces registracije preduzeća ili individualnog preduzetnika sličan je ruskom, ali traje duže, oko dva meseca.

Suvlasnik lanca popularnih ruskih kafića u Beogradu Anatolij Pobožev je izjavio da se početno ulaganje od oko 10.000 evra vratilo za osam meseci.

On se požalio na probleme sa nabavkom materijala, a slične probleme prijavljuju i ruski saloni lepote.

U protekle dve godine Rusi su u Srbiji otvorili i vrtiće, knjižare ili kozmetičku proizvodnju, ali IT stručnjaci su bili najaktivniji u razvoju tržišta, a srpske vlasti im pružaju više pogodnosti.

Rusi kao predsnost srpskog tržišta navode nizak porez na dohodak od 15 odsto, kao i prisustvo velikih transportnih koridora koji prolaze kroz Srbiju i privlače kompanije koje se bave logistikom.

BONUS VIDEO Ruskinja Aljina krenula u II razred gimnazije u Nišu, a ne govori srpski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar