Pregled dana
Foto:Newsmax Adria

Trenutno u Srbiji, kako je za portal N1 potvrdila Poreska uprava Srbije, postoji 124.881 obveznik koji evidentira promet preko fiskalnih kasa. Kada je reč o broju firmi koje su trenutno oslobođene korišćenja fiskalne kase, ali i broju onih koji će najkasnije do kraja aprila 2022. morati da se odreknu ove "privilegije" i uvedu elektronski fiskalni uređaj, u Poreskoj upravi ne mogu da daju precizan odgovor. Konkretni podaci, kako navode, očekuju se tek po okončanju prelaznog perioda, u maju iduće godine.

Od januara iduće godine počinje primena novog Zakona o fiskalizaciji, koji podrazumeva korišćenje elektronskih fiskalnih uređaja putem kojih će firme biti u stalnoj, onlajn vezi sa poreznicima. U parlamentu se nalaze i izmene ovog zakona kojima se preduzećima i preduzetnicima omogućava prelazni period od 1. novembra ove do 30. aprila 2022. godine za potpuni prelazak na e-fiskalizaciju, piše N1

Oni koji sada koriste fiskalne kase, neće morati da ih defiskalizuju, već će se to desiti automatski prelaskom na novi model rada. A oni koji ih ne koriste imaju velike šanse da će – morati da ih uvedu.

„Prema podacima sa kojima raspolaže Poreska uprava Republike Srbije, trenutno u Srbiji postoji 124.881 obveznik koji evidentira promet preko fiskalnih kasa“, kažu za portal N1 u Poreskoj upravi Srbije.

Privilegiju da i dalje neće morati da evidentiraju svoj promet preko fiskalnih uređaja, kao što je portal N1 već pisao, zadržavaju bankari, vetarinari, osiguravajuća društva, ali i taksisti i advokati, dok notari i izvršitelji moraju i dalje da je imaju.

Novom uredbom koja stupa na snagu iduće godine, sužava se krug obveznika koji imaju pravo na ovu privilegiju. Za razliku od sada važećih propisa, nova uredba ne pravi razliku između preduzetnika – paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost. Pa će najkasnije od 1. maja iduće godine fiskalne uređaje morati da imaju i frizeri, kozmetičari, pogrebnici, razni majstori, fotografi, kladionice, galerije, oni koji se bave raznim sportskim delatnostima, ali i brojim drugim.

„Trenutno pomenutu materiju regulišu Zakon o fiskalnim kasama i Uredba o određivanju delatnosti kod kojih ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, koji prestaju da važe danom početka primene novog Zakona o fiskalizaciji“, ukazuju u Poreskoj upravi Srbije.

I sa kasom, i bez kase

Kako ističu, važećim Zakonom propisano je, na primer, da su usluge pravnim licima kao i prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalne kase, dok je na osnovu navedene Uredbe taj skup podataka proširen za pojedine delatnosti, delove neke delatnosti ili grupe delatnosti.

Povezane vesti:

„Takođe, činjenica je da se obveznici često istovremeno bave delatnostima kod kojih postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i delatnostima koje su oslobođene te obaveze“, ukazuju poreznici.

Novim Zakonom o fiskalizaciji, objašnjavaju u Poreskoj upravi, daje se mogućnost obveznicima fiskalizacije da fazno prelaze na novi model fiskalizacije (u prelaznom periodu od 01. novembra ove do 30. aprila 2022. godine) u zavisnosti od njihovih tehničkih mogućnosti, „čime se omogućava nesmetano poslovanje, posebno kada se radi o obveznicima fiskalizacije koji vrše promet na malo na više lokacija, odnosno u više poslovnih prostorija“.

„Nakon prelaznog perioda, kada usledi puna primena novog Zakona o fiskalizaciji, kada svi obveznici registruju svoje fiskalne uređaje u skladu sa novim zakonom, Poreska uprava imaće uvid u podatke o broju obveznika koji su u obavezi da imaju fiskalne uređaje, kao i onih koje su te obaveze oslobođeni“, kažu za naš portal u Poreskoj upravi.

Kako napominju – broj poreskih obveznika, pa samim tim i broj fiskalnih uređaja, podatak je koji se menja na dnevnoj bazi.

„S obzirom na navedeno, u ovom momentu nismo u mogućnosti da damo precizne podatke o broju obveznika koji su oslobođeni evidentiranja prometa preko fiskalne kase, kao i o broju obveznika koji će stupanjem na snagu novog Zakona o fiskalizaciji morati da imaju fiskalne uređaje“, ističu u Poreskoj upravi Srbije.

Subvencionisanje novih uređaja

Ukupno šest milijardi dinara namenila je država za uvođenje novog modela e-fiskalizacije.

Privrednici će, kako je najavilo Ministarstvo finansija, moći da računaju na subvencije u iznosu od sto evra po prodajnom objektu i još 100 evra po svakom fiskalnom uređaju.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i da će firme koje nisu u PDV sistemu dobiti dodatnih 20 odsto subvencija, zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV, kako bi taj trošak nadomestili.

Novac će biti isplaćivan u tranšama, onako kako neko instalira uređaj.

Subvencije će se, prema najavi, isplaćivati direktno na račun poreskog obveznika.

Prijava obveznika koji žele da prime subvenciju Vlade Srbije počinje 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave Srbije i traje do kraja januara 2022. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar