S obzirom na to koliko su visoke cene kvadrata u centralnim beogradskim opštinama, nije čudno što se sve veći broj građana okreće periferiji. Tako na Ledinama ima sve više novih, modernih zgrada u kojima kvadrat može da se kupi za 1.800 evra. Istovremeno, i naselja sa druge strane Pančevačkog mosta, poput Borče, kubure sa kanalizacijom, ali i ona zbog niskih cena kvadrata privlače kupce stanova.

Cene kvadrata u centru Beograda kreću se u proseku od 2.500 evra naviše, što je za većinu stanovnika preskupo i nedostižno, iako bi želeli da postanu vlasnici sopstvene nekretnine.

Novi Dorćol Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oni se stoga odlučuju na kupovinu stana na periferiji, a iako meštani tih delova grada ističu prednosti udaljenijih gradskih lokacija, poput manje buke i zagađenja, činjenica je I da su cene stanova primamljive.

Mi smo proverili kako se kreću cene nekretnina na nekoliko lokacija nešto udaljenijih od centra grada – na Ledinama, Surčinu, Plavim horizontima i Borči.

Stanovi na Ledinama

Ledine, naselje na nekoliko kilomatera udaljena od aerodroma “Nikola Tesla”, a gradskim prevozom direktno povezano sa centrom grada, tokom poslednjih nekoliko godina pretrpelo je velike promene, jer je tamo sazidan veliki broj stambenih zgrada.

PROČITAJTE JOŠ

Kvadrat u ovom naselju može da se nađe i za manje od 1.200 evra, što je u centralnim opštinama nemoguća misija. Iako je u pitanju novogradnja, reč je o stanu u suterenu, koji se knjiži kao garaža, tako da kreditni kupci nisu pogodni. Ko ima 36.500 evra u kešu, koliko košta ovaj stan, može da ga kupi.

U istoj zgradi može da se pronađe nešto skuplji kvadrat, ali je stan uknjižen i nije na suterenu. Radi se o stanu od 30 kvadrata, čija je cena 54.800 evra, dakle nešto više od 1.800 evra po kvadratu.

Na kraju, kome je potreban veći, porodični stan od 70 kvadrata, ima dve opcije – da izdvoji oko 127.000 evra (nešto više od 1.800 po kvadratu) za stan u izgradnji i malo sačeka sa useljenjem ili da izdvoji više novca, 134.500 evra (1.950 po kvadratu) i useli se odmah.

Stanovi u Surčinu

U Surčinu, mesto kojem agenti za nekretnine predviđaju mnoštvo novih stambenih objekata zbog najavljenog projekta Expo 20217, i dalje “drži” cene ispod proseka. Tako, recimo, stan u zgradi koja će uskoro biti završena, košta 84.500 evra. U pitanju je inače stan od 65 kvadrata, što znači da jedan kvadratni metar košta 1.300 evra.

Foto: Video/Nova.rs

Ima i daleko jefitnih opcija, ali one nisu baš svačiji izor, jer je veliki broj najpovoljnijih stanova na suterenu. Tako, recimo stan od 65 kvadrata košta 67.000 evra, što je tek nešto više od 1.000 evra.

Stanovi na Plavim horizontima

Zemunsko naselje Plavi horizonti godinama unazad privlači kupce nekretnina. Mi smo tamo pronašli dvosoban stan od 60 kvadrata za 99.000 evra, što znači da kvadrat košta 1.650. Stanovi u ovom naselju inače se najčešće kreću do 1.900 evra po kvadratu. Nešto skuplja opcija je, recimo stan od 40 kvadrata koji košta 75.000 evra. To znači da je kvadrat 1.830 evra.

Stanovi u Borči

Iako meštani preko Pančevačkog mosta muče muku sa kanalizacijom, u njima ima veliki broj novih zgrada.

Jedno od tih naselja je Borča. Ovde kvadrat u izgradnji može da se kupi za 1.700 evra. Ko bi odmah da se useli, za stan od 40 kvadrata treba da izdvoji 62.000 evra, dakle 1.550 po kvadratu.

Obližnje naselje, Krnjača, takođe nudi dosta opcija za povoljnu kupovinu stana. Tamo se kvadrat kreće od 1.200 pa do 1.900 evra, u proseku.

BONUS VIDEO „Stan na kilo“: Kako da zaradite na kupovini stana na kvadrat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare