Montažne kuće sve su popularnije, prvenstveno zbog troškova, koji su manji u odnosu na gradnju standardne kuće. Tako kvadrat montažnih kuća sada u proseku košta 350 evra, i to ukoliko je u pitanju siva faza. Za “ključ u ruke” potrebno je izdvojiti nešto više novca – oko 500 evra po kvadratu.

Montažne kuće se kupuju u sivoj fazi ili po principu “ključ u ruke”, dakle kada je kuća već gotova. Kao i kod ostalih nekretnina, siva faza je jeftinija, ali “ključ u ruke” nudi kupcima mogućnost korišćenja nove kuće odmah.

Cene montažnih kuća

Kako se može videti na sajtovima kompanija koje prodaju montažne kuće, cene variraju u zavisnosti od vrste kuće. Tako kvadrat za sivu fazu ide uglavnom od 300 do 400 evra. Nešto skuplji su “optimal” modeli, sa debljim zidovima i toplotnom izolacijom, kod kojih kvadrat košta od 350, pa do 450 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Kvadrat kod “premium” i “pasiv” modela ide od 380, pa sve do 590 evra, u zavinosti od firme.

Montažne kuće “ključ u ruke”

Montažne kuće “ključ u ruke” nešto su skuplja opcija. U zavisnosti od kompanije koja je angažovana, cene standardnih montažnih kuća po ovom principu koštaju od 500 do 550 evra. Nešto skuplji “optimal” modeli po prinicpu “ključ u ruke” koštaju uglavnom između 550 i 650 evra po kvadratu.

Foto: Shutterstock

Potom, kvadrat “premium” kuća po ovom principu košta između 570 i 750 evra. Kako se može videti na sajtovima firmi specijalizovanih za montažne kuće, kvadrat po principu “ključ u ruke”, ali kod “pasiv” modela, košta uglavnom od 600 do 780 evra.

Montažne kuće do 40.000 evra

Kod jednog proizvođača montažnih kuća, sa budžetom od 40.000 evra može da se kupi kuća od 50 kvadrata.

Preciznije, u pitanju je kupovina “ključ u ruke”, a cena je 30.580 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Isti proizvođač nudi opciju kupovinu kuće u sivoj fazi, a u tom slučaju je cena oko 18.300 evra. U pitanju je kuća koja se sastoji od dnevnog boravka, spavaće sobe, kupatila, kuhinje, terase i predsoblja.

Montažne kuće do 50 kvadrata

Jedan od proizvođača nudi kvadrat u sivoj gradnji za 300, a po principu “ključ u ruke” za 500 evra. U svom katalogu ova firma nudi i manje kuće, do 50 kvadrata, što može da bude dobra opcija za, recimo, parove bez dece.

Recimo, ponuđena je kuća od 45 kvadrata, a imajući u obzir cene, u sivoj fazi ona izađe 13.500, dok je cena za “ključ u ruke” 22.500 evra.

Sledi kuća od 40 kvadrata, koja po toj računici izađe od 12.000 do 20.000 evra, u zavisnosti od faze radova.

Postoji još manja opcija, 30 kvadrata, koja košta od 9.000 do 15.000 evra.

Montažne kuće na sprat

Iako je većina montažnih kuća koje se nalaze kao primeri na sajtovima najrazličitijih proizvođača jednoetažna, uspeli smo da pronađemo i nekoliko ponuda za spratne kuće. Jedna od takvih opcija je kuća od 165 kvadrata, koja košta 77.500 evra, dakle oko 390 po kvadratu.

montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

U pitanju je kuća koja se sastoji od predsoblja, hodnika sa stepeništem, kuhinje sa trpezarijom, dnevne i tehničke sobe na prvom, kao i od predsoblja, tri spavaće sobe, garderobera i kupatila na drugom spratu.

Plaćanje montažne kuće

Način plaćanja montažne kuće, naravno, zavisi od kompanije koja ih proizvodi. Tako, recimo, jedna kompanija nudi plaćanje u četiri rate. Prva rata, koja iznosi 50 odsto cene, plaća se prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Naredne dve rate iznose po 20 odsto i plaćaju se jedna na dan početka, a druga na dan završetka montaže i grubih radova.

montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

Poslednjih 10 odsto potrebno je platiti u toku izvođenja zanatskih radova, a pre primopredaje montažne kuće.

Koliko traje izgradnja montažnih kuća

Dužina izgradnje montažnih kuća varira i zavisi od veličine kuće, složenosti projekta, kao i uslova na gradilištu. Kada se svi ti faktori uzmu u obzir, izgradnja može da traje od nekoliko nedelja, pa do nekoliko meseci.

montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

Različite firme na svojim sajtovima navode i različite rokova – kod nekoga je to četiri, a kod nekoga 11 meseci.

BONUS VIDEO Opština Medijana među prvih pet u Srbiji: Cene kvadrata novogradnje 1.500 evra u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare