U ponedeljak počinje veliki uskršnji post i traje narednih 48 dana. Vernici tih dana jedu posnu hranu odnosno ribu, pečurke, pasulj, povrće, suvo i koštunjavo voće. Redakcija Nova.rs istraživala je koje su cene ovih osnovnih namirnica kojih se građani prdržavaju sve do Uskrsa. Najveće iznenađenje je pasulj koji je, kako se čini, najviše poskupeo u odnosu na prošlu godinu.

Riba, krompir, pečurke, sočivo, mahunarke i drugo povrće, kao i suvo i koštunjavo voće jesu, donekle, glavne namirnice u ishrani onih koji poste.

S obzirom da je već godinu dana „na snazi“ inflacija, cene variraju, pa se tako (kao) iznenadimo kada u januaru zateknemo jednu cenu proizvoda, dok je u martu ta cena veća. Zapravo smo i navikli.

No, redakcija Nova.rs istražila je koje su trenutne cene pomenutih proizvoda, kako bismo na taj način informisali sve one koji će već u ponedeljak ujutru otići u svoju prvu posnu kupovinu.

Foto: Ksenija Stojiljković/Nova.rs

Ribarnice „miruju“ još od završetka božićnog posta, ali neće zadugo. Kako za Nova.rs kaže Mihajlo iz lokala sa novobeogradske pijace, građani uglavnom kupuju šarana i pastrmku, čak i kada nije vreme posta.

Cena riba je ista kao i u decembru, pa je tako kilogram sveže pastrmke 750 dinara, dok je orada 1.480. U marketima se kilogram smrznute pastrmke može naći za 600 dinara. Naravno, ima i za 700, dakle ko koliko želi da plati.

„Kupuje narod i sada, ali je prava navala u danima posta. Mislim da gazda neće menjati cene ribe odnosno neće biti nikakvog poskupljenja, mada nisam siguran. Za sada, cene su takve kakve su. Losos je najskuplji, skoro 3.000 dinara, ali to i ne čudi jer je njegova cena takva. Prošle godine je bio 2.500, u decembru poskupeo za nekih 300 dinara i eto“, kaže Mihajlo.

Dodaje da njihove mušterije uglavnom poručuju gotovu ribu – i uređenu i ispečenu.

„Ljudi neće da se muče. Mi naplaćujemo čišćenje ribe, ali ne i pečenje. Tako da naši kupci vole da kupuju pastrmku, girice, filete od soma, oslić… Traže i lignje, dagnje, sve što je pohovano, a od ribe“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o ceni soma, zamrznuti košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bez pasulja nema posne trpeze!

Pasulje je, kako se čini, omiljen u Srba, bilo da je mrsni, bilo da je posni. Njegova cena zavisi od vrste, tako da je najskuplji „tetovac“, čak 600 dinara po kilogramu, dok su beli pasulj i „gradištanac“ od 250 do 300 dinara.

Očigledno je on najviše poskupeo u odnosu na prošlu godinu.

Šareni pasulj je 400 dinara, a „popularne“ su i konzerve gotovog pasulja od 400 grama, čija cena iznosi do 450 dinara, što je, složićete se, u odnosu na kilogram pasulja u rinfuzi, preskupo.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krompir je povrće koje se svakodnevno jede i kada se posti i kada se ne posti.

Cena krompira (crveni i beli) na pijaci u Beogradu je 150 dinara po kilogramu. Slična cena je i u supermarketima i prodavnicama.

S druge strane, cena krompira varira u drugim gradovima, pa tako, na primer, Vojvođani kupuju krompir za 60 dinara, što je skoro tri puta manje nego na beogradskim pijacama.

Slično je i sa lukom. Dok je u Beogradu 50 dinara, crni luk je, recimo, u Šapcu 130 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Troše se i pečurke. Postoji mnogo jela baš sa pečurkama koje i te kako mogu da zamene meso, posebno ako se radi o pečurkama koje su „mesnate“.

Njihova cena, međutim, nije „smešna“.

Pakovanje šampinjona od 400 grama košta oko 150 i 200 dinara, dok su u teglama od 720 grama oko 600 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pijacama ima mnogo više vrsta pečurki nego u supermarketima, pa tako građani uzimaju lisičarke, vrganje i šumsko pile koje podseća na belo meso i koje je, baš zbog toga, skoro pa duplo skuplje od drugih vrtsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče orašastih plodova, ono je, kratko rečeno, skupo.

Lešnik, badem, leblebije, suncokret, pistaći, kikiriki, indijski orah, orah, poskupeli su još prošle godine za nekih 20 odsto.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kilogram oraha je oko 1.500 dinara, s tim što se na pojedinim mestima može naći i za nižu cenu.

Naravno, ima čak i za 1.800 dinara, ali ta cena je mahom u prodavnicama zdrave hrane.

Sve u svemu, ukoliko dobro iskombinujete namirnice, možete napraviti savršeno posno jelo, a da vas ne košta mnogo.

Sve je stvar ukusa.

BONUS VIDEO: Od danas žestok udar na džepove građana: Skuplji struja i gas, evo koliki će vam biti računi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare