Iako za tržište nekretnina Beograd svakako predstavlja najznačajniju lokaciju, zanimljivo je da se nijedna beogradska opština ne nalazi na spisku mesta gde se prodaje najviše kuća u Srbiji. Ubedljivo vodi Subotica, a na spisku gradova je još nekoliko vojvođanskih mesta.

Podaci iz šestomesečnog izveštaja Republičkog geodetskog zavoda kažu da je najveća potražnja za kućama na samom severu Vojvodine, odnosno u Subotici, a odmah iza tog grada, sledi Zrenjanin u kome je nove vlasnike dobilo 425 objekata. U vrhu liste je i Novi Sad sa 377 prodatih kuća, ali i Šabac sa ukupno 244.

U top deset su još i Sombor, zatim Kragujevac, Bečej, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda.

banatsko novo selo danas
Banatsko Novo selo danas; Foto: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da je u svim ovim gradovima u prvoj polovini prodato više kuća nego u bilo kojoj beogradskoj opštini, iako glavni grad inače dominira kada je reč o tržištu nekretnina u Srbiji.

Cene za top 3 lokacije

Subotica – 500 do 1.000 evra po kvadratu

Kako se može videti na oglasima, cene kvadrata kuća koje se prodaju u Subotici, kreću se od 500 do 1.000 evra, a sve zavisi naravno od lokacije.

Sa portala 4zida za Nova.rs kažu da je na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala i veća potražnja za kućama u selima koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije.

Najjeftinije kuće u Subotici na selu se u okolini tog grada mogu ponekad naći i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju i više od 200.000 evra. Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac, najčešće bile u mestima Bački vinogradi, Hajdukovo i Horgoš, a uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

Ilustracija Foto: Shutterstock

U Zrenjaninu može i za 40.000 evra

Za dobro opremljenu kuću u centru grada, treba izdvojiti oko 140.000 evra, reč je o nekretnini u centru grada, koja je potpuno opremljena, sa prelepim pogledom.

Kada je reč o lokacijama udaljenim od centra, tu se kuće, doduše starije gradnje, mogu naći i za 40.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Raznolika ponuda u Novom Sadu

Ponuda kuća za prodaju u Novom Sadu je zaista raznolika. Čak i na periferiji ima kuća koje po ceni odgovaraju onima u gradu, ali reč je o veoma lepo uređenim objektima.

Kuća u urbanom delu Novog Sada može se naći za oko 200.000 evra. Naravno, ima i drastičnih primera, gde kuća od 210 kvadrata – 610.000 evra.

Gde se u Beogradu najviše prodaju kuće? 

Beograd Foto: Shutterstock

U prvoj polovini godine najskuplja kuća u Srbiji prodata je na Savskom vencu za 4,8 miliona evra.

Ipak, ukupno je na ovoj opštini prodato samo 25 kuća, koje su uglavnom bile luksuzne vile, a najjeftinija je plaćena 160.000 evra.

U beogradskim opšinama najveći promet kuća beleže Obrenovac sa 153 prodate kuće i Zvezdara i Voždovac sa po 126 prodatih objekata.

Trenutno na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretina 4zida u ponudi ima više od 13.000 oglasa za prodaju kuća u Srbji od čega se petina odnosno oko 2.500 oglasa odnosi na Beograd.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare