Foto:Vesna Lalić/Nova.rs čitalac Nova

Javno preduzeće "Telekom Srbije", novcem građana Srbije, pokušava da izdejstvuje od stanara zgrada u Beogradu (ali i širom zemlje) uvođenje optičkih kablova u zgrade u zamenu za - besplatno krečenje.

O čemu se radi?

Redakciji Nova.rs javio se čitalac iz beogradskog naselja Konjarnik (ime poznato redakciji) sa zanimljivom informacijom.

„Juče sam u poštanskom sandučetu pronašao dopisi Skupštine stanara. U njemu se navodi da će danas biti održana Skupština sa četiri tačke dnevnog reda. Pored uobičajenih, poput održavanja zgrade, tačka 3. odnosi se na ponudu Telekoma Srbije, prema kojoj bi oni, u zamenu za dozvolu za uvođenje „optičke infrastrukture“, izvršili besplatno krečenje zgrade, od podruma do krova“, kaže naš čitalac.

U razgovoru sa predsednikom Skupštine stanara, saznao je sledeće:

Foto:čitalac Nova.rs

„Skupština stara će odlučivati o tome prostom većinom. Inače, kako sam čuo, u celoj Srbiji i Beogradu, već unazad dve godine, uvodi se optička infrastruktura preko koje će ubuduće ići svi servisi – internet, televizija, telefon. „Telekom Srbija“ to radi bez nadoknade, oni postavljaju svoj ormar koji je pasivan, ne troši zajedničku struju. Taj orman je postavljen u podrumu, a na svakom sprat postavi se kutijica za  korisnike koji budu želeli da koriste usluge Telekoma“, kaže on.

On napominje da se „niko od stanara se ne obavezuje na bilo koji način da koristi usluge Telekoma“.

Šta je sporno?

Za korisnike, na prvi pogled – ništa. Niko ih ne obavezuje da koriste kablovsku televiziju, fiksnu telefoniju ili internet. Ipak, za kompanije poput SBB, koje pokušavaju da prežive zloupotrebu državnih resursa „Telekoma“ (o čemu je Nova.rs pisala u više navrata), ovakav način osvajanja tržišta očigledno je opstruktivan.

Za početak, besplatno krečenje zgrada možda je besplatno za stanare – ali neko ga plaća. Pošto je „Telekom“ državna firma, javno preduzeće, i novac koji troši na besplatno krečenje je – novac građana Srbije. U prevodu – hteli ne hteli, ako stanari sa Konjarnika tako odluče, platićete im krečenje zgrade.

Nije prvi put

O permanentnim pokušajima „Telekoma“ da suzbije SBB u poslu sa optičkom infrastrukturom, pisao je i N1 krajem prošle godine. Tada je otkriveno da Gradsko zelenilo u Beogradu traži SBB-u dodatnu dokumentaciju za izvođenje radova na kopanju mikrokanala za uvođenje mreže optičkih kablova. Paralelno sa tim, „Telekom“ nastavlja da teroriše građana prekopavanjem ulica u ovu svrhu, bez konsultovanja sa stanarima.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika prestonice, u tu svrhu je pokušao i da lažno optuži SBB da stoji iza nelegalnih radova provlačenja kablova u beogradskom naselju Borča.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare