Foto: Shutterstock

Samo 6,7 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene, što je povećanje od 1,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, a još manje žena, odnosno pet odsto njih ima ulogu generalnog direktora, što je povećanje od 0,6 odsto u odnosu na 2018, pokazalo je istraživanju konsultantske kuće Dilojt (Deloitte Global) i "Kluba 30 odsto" za 2021. godinu.

Deloitte Global je u saradnji sa inicijativom Klub 30 odsto, objavio sedmo izdanje izveštaja „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva“ koji je, kako su saopštili, pokazao da žene zauzimaju 19,7 odsto mesta u upravnim odborima širom sveta ili 2,8 odsto više nego u poslednjem izdanju izveštaja objavljenom 2019. godine.

„Ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina“, upozoravaju autori izvešaja, uz ocenu da se ipak radi o „blagom ubrzanju“, pošto je izveštaj iz 2019. pokazao da će se rodna ravnopravnost po tom kriterijumu ostvariti 2052. godine.

Izveštaj „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva“ obuhvata vesti iz 72 zemlje o zastupljenosti žena u upravnim odborima i ispituje političke, društvene i zakonodavne trendove u osnovi prikupljenih podataka.

„Iako ohrabruje to što svet napreduje ka rodnoj ravnopravnosti, sa izuzetkom nekoliko zemalja, ukupan napredak je spor i neujednačen“, ocenila je direktorka u Dilojtovom Sektoru za finansijski konsalting i liderka SheXO inicijative Aleksandra Petrović.

Rezultati istraživanja ukazali su i na to da veći broj žena u upravnim odborima ne znači nužno poboljšanje situacije na svim rukovodećim pozicijama, ali i da je veća verovatnoća da će odbori sa raznolikim rodnim sastavom imenovati ženu na poziciju izvršnog direktora i predsednika odbora.

Jedan od rezultata predstavljenih u izveštaju je i da su zemlje sa najviše žena na rukovodećim pozicijama one koje su izbegavale uvođenje kvota i oslonile se umesto njih na princip dobrovoljnosti i neobavezujuće ciljeve.

Bonus video – Mame preduzetnice za ravnopravnost

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)