Sednica Vlade Srbije
Zorana Mihajlović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da žene zaslužuju mesto u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Mihajlović je u saopštenju pozdravila „dijalog poverenice za zaštitu ravnopravnosti i predsednika SANU na temu položaja žena u akademskoj zajednici“, preneo je njen kabinet.

„Kao što sam i ranije ukazivala žene ostvaruju značajne rezultate u ovoj oblasti, brojnije su medju doktorima nauka i svakako da zaslužuju mesto u SANU“, rekla je ona.

Istakla da zajednički cilj mora da bude stvaranje društva jednakih mogućnosti, te da žene kao i muškarci imaju jednaka prava, uslove, šanse i koristi od društva u kojem žive i koje grade.

„Moramo zajedno da doprinesemo tome, da žene postanu vidljivije i da ih ima na mestima gde se donose odluke, jer svojim radom, znanjem i postignućima neupitno su dokazale da tu pripadaju“, rekla je ona.

Mihajlović je početkom novembra prošle godine ocenila da je rukovodstvo SANU odgovorno za stanje i položaj žena u Akademiji, te da je na donosiocima odluka zadatak da stvaraju jednake uslove za žene i muškarce.

Ona je, u saopštenju povodom tadašnje objave Izvršnog odbora SANU da se ne smatra odgovornim što medju novim akademicima nema žena, navela da institucije ne postoje da bi bile zatvorene i radi njih samih, već da budu u interesu gradjanki i gradjana.

„I mi smo bili razočarani i nezadovoljni kada u Vladi nije bilo žena, pa ih danas ima gotovo podjednako. Ni u parlamentu ih nije bilo, pa smo i to promenili“, navela je ona.

Ocenila je da rukovodstvo SANU ništa nije uradilo da stvori klimu da se u jednoj tako važnoj instituciji položaj naučnica popravi.

Bonus video – Žene (ne) mogu u SANU?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare