Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Rodna neravnopravost predstavlja najrašireniju nepravdu našeg doba i naš najveći izazov u pogledu ljudskih prava, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Guteres u autorskom tekstu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

S druge strane, kako navodi u tekstu, koji je objavila „Politika“, rodna ravnopravnost je rešenje za neke od najtežih problema našeg vremena.

„Žene su svuda u svetu u lošijem položaju od muškaraca – samo zato što su žene. Za pripadnice manjina, starije žene, žene sa invaliditetom i migrantkinje, realnost je još gora“, napominje Guteres.

Smatra da je rodna ravnopravnost u suštini pitanje moći.

„Zbog vekovne diskriminacije i ukorenjenog patrijarhata, u našim ekonomskim i političkim sistemima i preduzećima postoji ogroman rodni raskorak u pogledu moći. To vidimo svuda oko sebe“, navodi Guteres.

Primećuje da su žene i dalje isključene iz najviših krugova, od vlada, preko upravnih odbora, do prestižnih priznanja, kao i da su liderke i žene iz javne sfere izložene uznemiravanju, pretnjama i zlostavljanju, kako na internetu, tako i u „fizičkom svetu“.

„Rodna razlika u zaradi je samo simptom rodne razlike u moći. Čak i prividno neutralni podaci koji se koriste u odlučivanju, od urbanističkog planiranja do ispitivanja lekova, često polaze od muškarca kao “prvog pola“ – muškarci se posmatraju kao norma, dok su žene izuzetak“, navodi Guteres.

Ukazuje i na to da se žene i devojčice nose sa vekovnom mizoginijom i negiranjem njihovih postignuća.

„Izvrgavaju se ruglu kao histerične ili “pune hormona“; svakodnevno se procenjuju po izgledu; večto im se nameću mitovi i tabui u vezi sa prirodnim funkcijama njihovih tela; svakdnevno su izlolžene seksizmu, mačo pametovanju i okrivljivanju žrtava. To suštinski utiče na sve nas i onemogućava nam da prevaziđemo mnoge izazove i opasnsoti koje stoje pred nama“, poručuje Guteres.

Navodeći različite primere nejednakosti, Guteres ocenjuje da je politička zastupljenost najjasniji pokazatelj rodne razlike u moći i poručuje da je jedan od njegovih prioriteta u UN bio da poveća zastupljenost žena u rukovodstvu.

„Do sada smo ostvarili rodni paritet u najvišem rukovodstvu, a u narednim godinama radićemo na dostizanju pariteta na svim nivoima. Svet je u nevolji, a rodna ravnopravnost je suštinski element rešenja. Za probleme koje su izazvai muškarci, nosioci rešenja su ljudi. Rodna ravnopravnost je put ka redefinisanju i preoblikovanj moći u korist svih“, poručio je Guteres.

Generalni sekretar UN smatra da 21. vek mora da bude vek kada će žene dostići ravnopravnost u mirovnim i trgovinskim pregovorima, upravnim odborima i učionicama, u Grupi 20 i UN.

„Umesto da i dalje nastojimo da promenimo žene, vreme je da menjamo sisteme koji im ne dozvoljavaju da ostvare svoje potencijale“, zaključio je Guteres.