Kredit, banka, zašto sve banka može da vas odbije za kredit
Foto: Shutterstock

Da li ste nekad čuli da je neko kod banke podigao kredit i da banka potom nije poštovala odredbe ugovora o kreditu koje je potpisala sa svojim klijentom? Takve situacije mogu da se dogode. Srećom, ne dešavaju se često, ali je svakako dobro znati šta je moguće raditi u takvoj situaciji.

Dakle, neko podigne kod banke keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Normalno počne da otplaćujete mesečne rate, ali onda primeti da se nešto razlikuje od dogovora koji je postignut sa bankarima i potom pretočen u ugovor o kreditu.

Koje su opcije u tom trenutku?

Prvi korak: rešavanje situacije sa samom bankom

Prva adresa treba da bude sama banka. Građani treba da zakažu razgovor sa svojim bankarskim službenikom ili jednostavno odu do filijale u kojoj su potpisali ugovor za kredit i pokušaju da razjasne o čemu se radi. Tada će dobiti mogućnost i da pošalju pismeni prigovor. U većini slučajeva se sve reši relativno jednostavno i lako na ovom koraku i više nema potrebe za odlazak u banku, piše Kamatica.

Ukoliko ovde ne dođe do rešenja, onda postoji i sledeća opcija.

Drugi korak: pismeni prigovor NBS

Ako dođe do situacije da banka u roku od 30 dana nije odgovorila na dopis ili građani nisu zadovoljni odgovorom banke, imaju mogućnost da se obrate direktno Narodnoj banci Srbije. Njoj se može podneti pismeni prigovor na postupanje banke. NBS potom razmatra prigovor, traži od banke da se izjasni u ovoj situaciji i zatim šalje odgovor.

Treći korak: mirno rešenje spora

Narodna banka Srbije nudi i mogućnost mirnog rešavanja spora između građana i banke, a taj postupak je poznat i kao medijacija. Ova mogućnost je besplatna, održava se u samoj Narodnoj banci, a medijatori su službenici NBS koji su licencirani za ovaj posao.

Ovo su mogućnosti koje postoje pred građanima i koje su besplatne. Sve ovo bi trebalo da dovede do rešenja spora sa bankom.

Tek ukoliko se iscrpe sve ove mogućnosti, a rešenja i dalje nema, onda treba razmotriti i pokretanje pravnih mehanizama.

BONUS VIDEO Ko ne mora neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar