Foto:rehabilitacija.com

Srbija je do pre godinu i po dana posedovala kilometar šljunkovite plaže u Crnoj Gori, najduže u Bokokotorskom zalivu i pored nje Institut na kome su se lečila srpska deca i odrasli od bolesti pluća, srca, kostiju, zglobova i mišića. Onda je Vlada naprasno odlučila da sve to trampi za zgradu u Beogradu, namenjenu administraciji, a odluku sprovela brzo i u tišini.

„Vrmac“ Prčanj, bio je organizacioni deo Instituta za rehabilitaciju Beograd, poznatog kao Sokobanjska, i prema opisu, koji se još uvek nalazi na sajtu Instituta, bio u „najlepšem zalivu južnog Jadrana“ na osam kilometara od Starog grada Kotora, i oko 10 kilometara od Tivta.

Povezane vesti:

Iako se Vlada Srbije još 2018. godine odrekla ovog blaga na Jadranu, na sajtu Instituta još uvek stoji da se u Prčnju nalazi ustanova zdravstveno-turističkog tipa u kojoj medicinski program, dijagnostiku i terapiju sprovodi tim stručnjaka lekara specijalista, terapeuta, sestara, uz primenu savremenih metoda i tehnologija, na najvećem evropskom nivou.

„Ovde postoje specifični prirodni faktori i dugogodišnje iskustvo u rehabilitaciji, pre svega respiratornih, kardioloških i lokomotornih oboljenja dece i odraslih“, navedeno je na sajtu Instituta u Sokobanjskoj.

Međutim, blagodeti „specifičnih prirodnih faktora“ sada koristi kompanija Korolbay koja je na tom mestu 16. jula otvorila hotel sa pet zvezdica, u kom noćenje s doručkom za dve osobe u oktobru, za nedelju dana staje hiljadu evra.

Vlada Srbije je, prema pisanju podgoričkih Vijesti, u decembru 2018. godine kompaniji „Kroling“ iz Danilovgrada, „Vrmac“ dala u zamenu za šestospratnicu u Beogradu u ulici Majke Jevrosime.

Jedna kompanija kupila „Vrmac“, druga na njegovom mestu otvorila hotel

Na otvaranja rekonstruisanog hotela Blue Kotor Bay, 16. jula, na mestu nekadašnjeg srpkog lečilišta, u medijima se kao vlasnik pominje „Korolbay“. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore ova kompanija je osnovana 24. jula prošle godine, šest meseci nakon prodaje „Vrmaca“.

Međtuim, vlasnik „Krolinga“, kompanije koja se trampila za „Vrmac“ i „Krolbay-a“, koji je na njegovom mestu otvorila hotel je isti – biznismen Željko Mišković.

 

Institutu u tišini pred trampu trostruko pala vrednost

U našim medijima ova trampa nije ni pomenuta.

Podgoričke Vijesti, su međutim ispratile činjenicu da je ovoj vrednoj nekretnini vrednost neposredno pred trapu pala čak trostruko.

Naime, u sudskom sporu koji je Opština Kotor vodila sa Institutom za rehabilitaciju Beograd, smatrajući da ta srpska državna firma nema pravo da se uknjiži kao vlasnik nekretnina na Pričanju, ovlašćeni sudski veštak iz Podgorice je u oktobru 2012. godine vrednost ove nekretnine procenio na ukupno 9,22 miliona evra.

Foto:Shutterstock

To je skoro tri puta viši iznos nego što ga je prihvatila Vlada Srbije u transakciji koju je realizovala sa firmom iz Danilovgrada.

Direkcija za imovinu Republike Srbije je tako krajem 2018. godine angažovala svog procenitelja iz Podgorice, koji je odredio da hotel „Vrmac“ sa bungalovima i pratećim sadržajima, medicinski objekat Instituta na obali mora sa pomoćnim objektima, i zgrade „Njegoševa vila“ i „Ruski dom“ u Pričanju, vrede 3.270.000 evra.

Ukupna površina tih 28 zgrada i pripadajućeg zemljišta je 31.536 kvadrata, što znači da procenjeno da sve zgrade i zemlja na izuzetno atraktivnim lokacijama u Boki Kotorskoj vrede oko 103 evra po kvadratu.

Šestospratinicu u ulici Majke Jevrosime u Beogradu, ukupne površine 1.937,5 kvadrata, koja je bila u vlasništvu Željka Mišković, srpsko Ministarstvo finansija je pak procenilo na 3,6 miliona eura.

Tako je u trampi sa Srbijom, ispalo da se Mišković čak odrekao više od trista hiljada evra.

Trampa pod velom novogodišnjih praznika

Zanimljivo je da je procena ove imovine završena za samo pet dana, a cela trampa izvedena za manje od mesec dana, neposredno pred doček 2019. godine, takoreći u vreme novogodišnjih praznika.

Naime, Ministarstvo zdravlja Srbije je u septembru 2018. godine od „Karolinga“ dobilo pismo namere da kupi imovinu Instituta „Vrmac“, nakon čega je početkom decembra Direkcija za imovinu predložila razmenu nepokretnosti u Beogradu i Pričanju, koja je okončana već 28. decembra iste godine.

Foto:Shutterstock

Vlada Srbije je tom prilikom saopštila da ovaj objekat prodaje jer je u lošem stanju i da bi bi eventualno dovođenje iste u funkciju, zahtevalo velika novčana ulaganja. Međutim, u prospektu privatizacionog savetnika Vlade Srbije koji se odnosi na ovaj objekat navedeno je da imovina „predstavlja funkcionalnu celinu koja odmah nakon prodaje može da bude stavljena u funkciju privređivanja i prihodovanja za nove vlasnike“.

Na pitanje da objasni ovu kontradiktornost, iz Vlade Srbije do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Odgovore nismo dobili ni na pitanja da li je postojalo drugo rešenje za ovo vredno odmaralište, zbog čega je cela procedura oko prodaje završena za samo mesec dana, kako je došlo do toga da njegova vrednost trostruko padne za nešto više od pet godina i zašto objekat nije ponuđen i kupcima iz Srbije.

Gde će sad bolesna deca?

Na kraju se postavlja i najvažnije pitanje – gde će sada na rehabilitaciju sva bolesna deca i odrasli koji su godinama, kao hornični bolesnici odlazili u Prčanj? Šta će biti sa onima koji se razbole?

Ni na to pitanje od Vlade Srbije nismo dobili odgovor.

Povezane vesti:

Isto smo pitali i Ministarstvo zdravlja, kao i Institut za rehabilitaciju. Pitali smo ih i da li su konsultovani prilikom te trampe, da li su za mišljenje pitani lekari, stručnjaci, na šta nam takođe nije odgovoreno.

Prema saopštenju Vlade Srbije, ovaj deo Jadranske obale i objekti pored njega su ustupljeni jer Srbija nije imala sredstva za pribavljanje potrebne zgrade u Ulici Majke Jevrosime u Beogradu koja može služiti za smeštaj državnih organa, organizacija, međunarodnih i domaćih organizacija, stranih predstavništava, za koje postoji stalna potreba za adekvatnim poslovnim prostorom.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje za šta se zgrada u Majke Jevrosime trenutno koristi, kao i da li je umesto „Vrmca“ za bolesne obezbeđeno neko novo mesto. Ali je, po svemu sudeći, Vladi Srbije mnogo važniji smeštaj državnih organa, od bolesne dece.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare