Foto: Nova.rs

Najveće sindikalne centrale u Srbiji i ove godine će Prvi maj, Međunarodni praznik rada obeležiti okupljanjima na trgovima, šetnjama gradskim ulicama, deljenjem propagandnog sindikalnog materijala, a za neke od njih to će biti prilika da pozovu radnike na udruživanje i podršku inicijativama, kao što je ukidanje rada nedeljom u trgovinama.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) će, kako je za Tanjug izjavio potpredsednik ove sindikalne centrale Duško Vuković okupljanjem ispred Doma omladine u Beogradu a potom šetnjom do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji obeležiti 1. maj.

„Odlučili smo se za okupljanje ispred Doma omladine jer kažu da je na tom mestu nekada bila zgrada koja se zvala Radnička kasina i tu su se 1893. godine prvi put okupili radnici. Doduše tada još nisu bili organizovani u sindikate, to je bio početak sindikalnog organizovanja, skupili su se da bi obeležili 1. maj i to je zapravo bilo prvo obeležavanje 1. maja u Srbiji, koji je tri godine ranije utvrđen kao Međunarodni praznik rada“, podsetio je on.

Posle prigodnog programa ispred Doma omladine koji će početi u 10 časova i gde će kroz kulturno-umetnički program, na dramski način biti dočarano kako je prva proslava izgledala, kolona radnika krenuće do Slavije i spomenika Dimitriju Tucoviću.

„To mesto je takođe sveto mesto za sindikalni pokret i za sve partije koje su levo orijentisane i koje imaju u srcu ali i delovanju interes i poboljšanje ekonomskog, socijalnog i ukupnog društvenog položaja radnika u Srbiji“, rekao je Vuković.

Umesto ranijeg uobičajenog opasuljivanja, Ujedinjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost će ove godine na Trgu Nikole Pašića u ponedeljak u podne organizovati okupljanje pod sloganom Sindikatu verujem.

PROČITAJTE JOŠ

„Smatrali smo da na neki način treba da se zahvalimo svim našim članovima od 1991. godine naovamo koji veruju u nas i da pošaljemo poruku onima na koje računamo da dođu da razgovaramo tog dana. Želimo da im kažemo šta su problemi ali i šta su rešenja i kako sindikat može da im pomogne“, rekla je za Tanjug Čedanka Andrić, predsednica UGS-a.

Dodaje da sindikat želi da pošalje poruku da je živ i aktivan i da ljudi koji se učlanjuju to rade zato što zaista veruju sindikatu i rade to svojom dobrom voljom.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) će prema rečima predsednice Ranke Savić u ponedeljak u svim većim gradovima u Srbiji organizovati štandove na kojima će deliti prvomajski proglas, propagandni materijal.

„U ponedeljak će početi prikupljanja potpisa za peticiju koju ćemo uputiti vlastima za zabranu rada nedeljom za zaposlene u trgovini. ASNS je pre dve godine pokrenula tu inicijativu i ona je u prvom momentu krenula izuzetno dobro, dobili smo saglasnost za to tadašnjeg ministra trgovine Rasima Ljajića i svih velikih trgovinskih lanaca kojima je taj neradni dan odgovarao zbog manjka radne snage i mogućnsoti preraspodele radnika“, rekla je ona.

Ranka Savić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dodale je da su i potrošači u velikom broju podržali inicijativu, ali su onda predstavnici vlasti zaključili da nedelja ipak još ne može da bude neradna.

U ASNS smatraju da je sada, kada cela Evropa i svet skraćuju radnu nedelju i sve više se govori o četverodnevnoj radnoj nedelji, ponovo pravi momenat da se pokrene pitanje zabrana rada nedeljom za trgovce.

BONUS VIDEO 1. maj – Dan kada se zbog rada uglavnom ne radi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare