Ljubodrag Savić Foto: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je danas da je novi, finansijski aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dobrodošao, jer stanje u državnoj kasi nije tako dobro kako se prikazuje.

„Bez obzira što imam primedbe na funkcionisanje medjunarodnih finansijskih organizacija, medju kojima je i MMF, sada kada su, ne samo Srbija, nego i ceo svet u krizi, kojoj se ne vidi kraj i kada se ponovo budi inflacija, nije dovoljna samo savetodavna pomoć MMF-a, već je neophodna finansijska, kako bi se lakše prebrodili problemi“, rekao je Savić za Betu.

Pročitajte i:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je juče da je sa MMF-om postignut dogovor o budućem stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra.

Savić je rekao da je vlast u Srbiji protekle dve-tri godine neoprezno trošila novac na sve i svašta, povedena nekim dobrim pokazateljima u ekonomiji, a da je pitanje koliko su oni stvarno takvi.

„Trošili smo preko svake mere na svašta. Nisam protiv pomoći, na primer penzionerima, to je humano, ali u dužem periodu to nije velika pomoć jer se ona lako troši. Srbija nije naučila lekciju lakog trošenja novca“, rekao je Savić.

Dodao je da su pokazatelji o stanju u ekonomiji u Srbiji još dobri u odnosu na druge zemlje, ali da ne treba samo posmatrati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i tvrditi da je ispod Mastrihtskog kriterijuma od 60 odsto.

Ljubodrag Savić Foto: N1

Savić je rekao da nije samo važan nivo duga, već kakva je sposobnost ekonomije da ga vraća i da mnoge države nije briga da li poštuju Mastrihtski kriterijum, pa je na primer dug Nemačke odavno prešao 100 odsto BDP-a, Italije 150, a Japana 220 odsto.

„Japan uredno servisira dug jer je preko 90 odsto u domaćoj valuti i nema veliki problem zbog kursnih razlika. Mislim da je BDP Srbije realno manji nego što se prikazuje jer je pitanje kako se metodološki prevode tekuće cene u stalne cene, a i kurs domaće valute je nekoliko godina, praktično fiksiran“, rekao je Savić.

Istakao je da sklapanje aranžmana sa MMF-om potvrdjuje da stanje u javnim finansijama nije tako dobro kao što tvrdi ministar finansija Siniša Mali. „Da je kasa puna ne bi posezali za pozajmicom od Arapa i MMF-a. Mali sam sebe demantuje“, rekao je Savić.

Dodao je da bi bilo dobro kada bi ministar Mali saopštio koliki je udeo troškova zaduživanja zemlje, odnosno kamata u BDP-u.

„Srbija je 2008. godine bila dužna 8,6 milijardi evra, a vrednost BDP-a je bila 35 milijardi evra, pa je udeo javnog duga u BDP-u bio oko 28 odsto. Srbija je sad dužna oko 32 milijarde evra, što znači da se dug za 14 godina povećao četiri puta i to je strašno“, rekao je Savić.

Radojka Nikolić i Ljubodrag Savić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića donela zakon da kada javni dug predje 45 odsto BDP-a da se pali crvena lampica da je zemlja prezadužena, ali da se taj zakon niti ukida, niti poštuje.

Istakao je da situacija u javnim finansijama nije „dramatična“, ali je veoma „komplikovana“ i da je zbog toga važno da MMF uvede red i da pomogne da se njegovim autoritetom lakše prebrodi kriza.

Savić je rekao da Srbija igra na ivici noža i zbog spoljnih faktora, zahteva za uvodjenjem sankcija Rusiji, energetske krize i pritisaka zbog zahteva Kosova za priznanjem.

BONUS VIDEO: Inflacija pod ili van kontrole – gosti Radojka Nikolić i Ljubodrag Savić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar