Rešava se spor: Vlasnici niške Tvrđave i privatna lica i firme

Biznis 08. mar. 202111:32 > 13:54
Podeli:
Foto:FoNet/Kostadin Kamenov

Grad Niš započeo je izradu Studije zaštite niške Tvrđave koja predviđa i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na prostoru od 26 hektara, pošto su se pre dve i tri decenije kao suvlasnici prostora Tvrđave, između ostalih, upisali teniski i konjički klub, preduzeća "Niš-ekspres" i "Tržnica", kao i Auto-moto društvo.

Gradska većnica Adriana Anastasov izjavila je na prethodnoj sednici veća da grad mora da razreši imovinske odnose u Tvrđavi, u njenom užem jezgru, kao i u širem zaštićenom prostoru, ukoliko želi da radi projekte koji se odnose na taj prostor i da ih finansiraju ministarstva i strani donatori. Rekla je da sada nema načina da neki projekti budu privedeni kraju jer postoje sporni pravno-imovinski odnosi.

Povezene vesti:

„Sa Upravom za imovinu radimo na definisanju svih pravno-imovinskih odnosa, a ima spornih. Tamo imamo i privatne vlasnike, grad i državu“, izjavila je Anastasov.

Ona je dodala je da je to proces koji je „možda trebalo da se uradi pre više desetina godina“.

Kazala je da će u izradi Studije zaštite Tvrđave učestvovati Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Zavod za urbanizam, gradski urbanista i Uprava za imovinu.

Anastasov je najavila da će ovog proleća zidine Tvrđave biti kompletno oprane, što ranije nije rađeno.

Mnogobrojni arheološki nalazi svedoče da niška Tvrđava ima kontinuitet od oko dva milenijuma stalnog postojanja, ukupna dužina bedema Tvrđave je 2.100 metara, a visina bedema je osam metara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar