Moćna tvrđava Maglič: Dragulj Srbije koji morate da posetite

Putovanja 09. feb. 202121:21 > 23:04
Podeli:
Foto: Shutterstock

Srbija ima tvrđavu koja podseća na neko epsko utvrđenje iz "Igre prestola". Nalazi se nadomak Kraljeva, a opstaje u svojoj veličanstvenosti već vekovima.

Koliko moćno izgleda ova tvrđava, najbolje dočaravaju fotografije koje su se prvo pojavile na Instagram profilu vatovec. Na njima Maglič izgleda kao tvrđava na „Zidu“ u kultnom serijalu epske fantastike Džordža R. R. Martina.

Maglič nazivaju i srpskim Kamelotom. Potiče iz 13. veka i nalazi se na 20 kilometara od Kraljeva. Tokom duge i bogate istorije, preživeo je ratove, bune, ustanke, pobede i poraze koje pamti Dolina jorgovana.

Pročitajte još:

Osim što izgleda mistično, okružen senovitim brdima, i izgradnju ovog srednjovekovnog zdanja prate tajne. Postoji čak nekoliko teorija o nastanku ove tvrđave. Istoričari smatraju da je podignuta za vreme vladavine kralja Uroša I Nemanjića, sina Stefana Prvovenčanog. Nakon mongolskog spaljivanja Žiče 1241. godine, kralj je naredio izgradnju tvrđave koja bi zaustavila prodor neprijatelja ka Studenici i zadužbinama u Sopoćanima i Gracu.

Prvi pouzdani podaci o Magliču mogu se primetiti u biografiji arhiepiskopa Danila II iz 1335/6. godine.

„I u Magliču gradu podiže prekrasne palate i ostale ćelije… I tu, u crkvi Svetog Georgija, u gradu tome, utvrdi božanstveni zakon“, piše u njoj.

Čuvena je legenda o Prokletoj Jerini, ženi despota Đurđa Brankovića. Vekovima kruže predanja da je tvrđavu podigla upravo ova omražena vladarka. Maglič se i dan danas u narodu naziva Jerenin grad. Ipak, to ostaje u domenu legende, jer bi značilo da je tvrđava iz 15. veka, ali je zapravo dva veka starija.

Ne zna se ni ko je u tom delu doline Ibra posadio jorgovane. Jedna od teorija je da je za to zaslužan kralj Uroš I, koji je tim gestom pokazao svoju ljubav prema katoličkoj kraljici Jeleni Anžujskoj.  U drugoj varijanti pominje se kralj Milutin, čija je treća supruga bila maloletna ćerka vizantijskog cara Andronika, Simonida, Milutin nije želeo da ona odrasta nesrećna, pa je zasadio jorgovane.

Do Magliča se stiže laganim usponom uz brdo, a čini ga osam kula povezanih bedemima.

Sa tri strane utvrđenje okružuje Ibar, dok se na četvrtoj strani nalazi šanac usečen u stenu. Iznad šanca se uzdiže Donžon kula sa malim gradom, dok je kamen izvađen iz šanca ugrađen u tvrđavu.

Kada se popnete na tvrđavu, pogled puca na čitavu dolinu, što je prizor koji oduzima dah. Obilazak Magliča je poput moćnog vremeplova koji nas vraća u davno prošlo vreme vitezova, kraljeva i začetaka srpske države.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar