Foto: Igor Markov / Alamy / Alamy / Profimedia

Udruženja građana Futoška inicijativa i Organizacija za očuvanje prirode i životinja (OSNA) upozorile su danas javnost. da preduzeća Karin Komerc, vlasnika Mirka Dubroje i Svetorog, vlasnika Zorana Gogić svojim aktivnostima, na parcelama koje se naslanjaju jedne na druge, uzrokuju štete nesagledivih razmera tako što menjaju granice korita Dunav i svakodnevno uništavaju stabilnost nasipa.

„Ono što nas najviše brine je opasnost koja preti od poplava, jer se aktivnošću ova dva subjekta, pomeraju i menjaju granice korita za veliku vodu, reke Dunav, zatrpavaju kanali i rukavci, a što je najopasnije, svakodnevno se uništava stabilnost nasipa“ navodi se u zajedničkom dopisu ova dva udruženja.

Oni upozoravaju da ova dva preduzeća „svoje aktivnosti obavljaju na vodnom zemljištu, u koritu za veliku vodu, međunarodne reke Dunav, a kako nadležno ministarstvo nije odredilo granice vodnog zemljišta za pomenute parcele, ovde se otvara prostor za koruptivne mahinacije“.

Tvrde da je Svetorog doo protivpravno uzurpirao parcele za koje Uprava za imovinu APV ne raspolože informacijama o otuđenju, odnosno zakupu.

„Smenjeni direktor Vode Vojvodine Slavko Vrndžic u nekoliko navrata, poziva pokrajinsku vodnu inspekciju, ukazujuci na: nerešene imovinsko – pravne odnose, vezane za nasip i prinasipski pojas  ukazujući da se Svetorog na predmetnoj parceli nalazi bez pravnog osnova; da Svetorog duži vremenski period obavlja delatnost vađenja rečnih nanosa za koji nema licencu i vodnu saglasnost; da se prelaskom velikog broja kamiona, čija težina je znatno veća od nosivosti nasipa, ugrožava konstrukcija i stabilnost nasipa“ prenose ova udruženja.

Navode da su „Vojvodina Šume“  podnosile krivične prijave i vodile sudski spor sa Svetorogom, ali da to nije sprečilo ovu firmu da nastavi da zatrpava kanal prema Futogu, širi svoje aktivnosti, nasipa i bageriše i dalje u dubinu navedene parcele.

Kada je u pitanju Karin komerc, Futoska inicijativa i OSNA upozoravaju da je tom preduzeću istekla vodna dozvola 2018.godine, a da nova nije izdata, kao i da nemaju ni važeću građevinsku dozvolu.

„Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode nam je odgovorio da za nisu traženi Ulovi zaštite prirode ni za Karin kao privredni subjekat, ni za parcele koje su u vlasništvu Mirka Dubroje. Dobili smo naknadno kvalitetniji odgovor, gde me obaveštavaju da će izaći na teren da utvrde štetu koja je nastala na parcelama u vlasništvu Mirka Dubroje. Međutim, i dalje ignorišu Zakona o zaštiti prirode, gde i te kako imaju odgovornost da predlože mere nadležnom ministarstvu za otklanjanje posledica“ upozoravaju udruženja građana.

Podsećaju da Karin Komerc i u februaru nastavlja da „uništava i ruši kopanjem, bagaresinjem i vađenjem peska – prirodnu lesnu zaravan koja se nalazi uz sam nasip i samim tim ugrožava i bezbednost nasipa i dovodi u opasnost odbranu od poplava“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar