Foto:N1

Zbog kašnjenja isplate januarskih zarada u Preduzeću za puteve "Valjevo", u organizaciji Samostalnog sindikata danas, 1. marta, održan je jednočasovni štrajk upozorenja, potvrdio je za N1 Zoran Filipović, predsednik ovog sindikata.

On je rekao da su štrajk upozorenja podržali članovi Samostalnog sindikata i najavio u narednim danima i generalni štrajk radnika ako, u međuvremenu, zarade ne budu isplaćene. Ovo preduzeće trenutno zapošljava oko 500 radnika.

Tek nakon nekoliko dopisa sindikata upućenih rukovodstvu firme, stiglo je saopštenje, koje je potpisao direktor Milan Mitrović, u kome se kaže da je razlog kašnjenja isplate zarada radnicima neizmirena dugovanja države prema Preduzeću za puteve Valjevo, odnosno, preduzeće Putevi Srbije duguje preko 500 miliona valjevskom preduzeću.

Direktor Mitrović, ovim povodom, nije želeo da da izjavu za N1.

Snežana Stojšić iz sindikata „Sloga“ potvrdila je da od kraja decembra radnici „nisu dobili ni dinara“.

„Ne samo plate, nije bilo ni putnih troškova, topli obrok… Radnici, kojima je ugovor o radu na određeno vreme ovih dana istekao, taj ugovor nisu mogli da produže. Radi se o stotinak radnika. Nešto se ozbiljno dešava? Čekaćemo još do kraja ove nedelje, pa ćemo videti šta nam je činiti“, kaže Stojšić.

Preduzeće je osnovano 1961. godine sa osnovnom delatnošću održavanje, rekonstrukcija i izgradnja javnih puteva, mostova, propusta i drugih objekata u funkciji korišćenja javnih puteva. Krajem 1974.godine, udruživanjem sa Preduzećem za puteve „Beograd“, postaje Osnovna organizacija za održavanje i rekonstrukciju puteva u sastavu istog.

Godine 1985. OOUR „Valjevo“ sa OOUR „Putogradnja“ iz Valjeva formiralo je OOUR za puteve „Valjevo“, u okviru Preduzeća za puteve „Beograd“. Početkom 1990. se osamostalilo i od tada posluje pod nazivom Preduzeće za puteve „Valjevo“ sa p.o. Valjevo, sve do 16. juna 2005. godine, kada je privatizovano na aukcijskoj prodaji, od kada posluje kao Preduzeće za puteve „Valjevo“a.d. Valjevo.

Od 5. avgusta 2005. posluje kao akcionarsko društvo.

Bonus video – Štrajk poštara u Takovskoj, traže povećanje plate i bolje ugovore

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar