Iz tekuće budžetske rezerve, koja služi za namirenje vanrednih troškova, izdvaja se više od 80.000 evra za Prekršajni apelacioni sud u Beogradu. Ovako velikodušna uplata leći će na račun ovog suda kako bi on mogao da plati, ni manje ni više, nego dug za struju.

Iz državne kase, koju pune svi građani Srbije, preciznije iz budžetske rezerve, na račun Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu biće uplaćen novac u iznosu od 9.582.000 dinara, odnosno 81.860 evra. Razlog za ovako velikodušnu uplatu od države je činjenica da Prekršajni sud ne može samostalno da namiri troškove struje. I to ne samo troškove, već i kazne i penale zbog kašnjenja.

Foto: Shutterstock

„… odobravaju se Prekršajnom apelacionom sudu sredstva u ukupnom iznosu od 9.582.000 dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za izmirenje troškova električne energije, kao i za izvršavanje naloga iz prinudne naplate“, piše između ostalog u Rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Kako se navodi, pored troškova električne energije,  ovom sudu potrebna su novčana sredstva i za izvršenje naloga iz prinudne naplate. Međutim, u bazi dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije, koja je inače za nju i nadležna, navodi se da ovaj sud nije evidentiran kao dužnik.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, postupak prinudne naplate pokreće se na osnovu rešenja poreskih organa, sudskih rešenja i slučno, a na osnovu nenamirenih dugova. Ovaj proces funkcioniše tako što NBS blokira sve račune dužnika, sa kojih se realizuje prinudna naplata.

Dug za struju od skoro 80.000 evra

Od iznosa koji premašuje 9,5 miliona dinara, 9.082.000 zapravo su sami troškovi struje. To znači da Prekršajni apelacioni sud ima neizmirene račune za struju u iznosu od čak 77.600 evra.

Preostalih 500.000 dinara, odsnosno oko 4.300 evra zapravo su novčane kazne i penali ovaj sud treba da plati.

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je dug od 77.600 evra prilično veliki, pokušali smo da saznamo koliko dugo sud nije platio struju, kao i da li se trenutno vodi postupak prinudne naplate sa nekog od računa Suda. Iz kancelarije portparola rečeno nam je, u telefonskom razgovoru, da moramo da se obratimo putem mejla. Ipak, na pitanja koja smo im odmah potom uputili mejlom, odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Dužnici za struju

Iako dug od 77.600 evra jeste ogroman, činjenica je da Prekršajni apelacioni sud nije ni blizu pojedinim državnim firmama po visini duga. Ubedljivo najveći dug za električnu energiju, prema podacima EPS iz juna ove godine ima Železara Smederevo u stečaju. Ta kompanija duguje blizu 40 miliona evra.

Na listi najvećih dužnika, čiji se dugovi za struju broje u milionima evra su I Infrastruktura železnice Srbije (skoro 26 miliona), “Energetika” iz Kragujevca (20 miliona), JP “Resavica” (17 miliona)…

BONUS VIDEO Rekordna potrošnja struje zbog korišćenja klima uređaja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare