Foto:Milica Rilak

Na svaku drugu pekaru, koju su poreznici tokom deset dana avgusta kontrolisali u Srbiji, stavljen je privremeni - katanac. Razlog je neizdavanje fiskalnih računa, ali i držanje radnika na crno.

Da li je reč o redovnom stanju u pekarama ili snalaženju u doba korone, tek – većem broju njih izrečena je mera privremene zabrane rada zbog kršenja poreskih propisa.

Brojni primeri i fotografije koje građani proteklih dana stavljaju na društvene mreže upravo se odnose na pekare čija vrata su zapečaćena katancem uz crvenu traku Poreske uprave.

Kako za Nova.rs potvrđuju u Poreskoj upravi Srbije, kontrola pekara na teritoriji cele zemlje sprovedena je od 11. do 22. avgusta.

Ilustracija Foto: Shutterstock

„Kontrola je izvršena u 609 objekata i u 407 objekata su utvrđene nepravilnosti, što je 66,83 odsto. Protiv odgovornih lica podnete su prekršajne prijave“, rečeno je za Nova.rs u Poreskoj upravi Srbije.

Mera privremenog zatvaranja objekata izrečena je u 356 objekata, što je udeo od 58,46 odsto u ukupnom broju kontrolisanih pekara.

„Mere privremenog zatvaranja izrečene su zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase  i angažovanja neprijavljenih radnika“, pojašnjavaju u Poreskoj upravi.

Od početka godine, zaključno sa 31. avgustom 2020. godine, Poreska uprava Republike Srbije izvršila je kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u 1.776 objekata na teritoriji Republike Srbije.

„Mera privremenog zatvaranja izrečena je u 645 objekata, što je udeo od 36,32 odsto“, ističu u Poreskoj upravi.

Od ovog broja, 85 objekata privremeno je zatvoreno zbog angažovanja neprijavljenih radnika, a 560 objekata zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Ministar finansija Srbije, inače, nedavno je najavio da će u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati upravo – sakupljanje fiskalnih računa.

Mali je tada ukazao na to da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

„Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto“, rekao je Mali u intervjuu za Politiku.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare